Όπλα, Ναρκωτικά και Ρομά - τα άβατα της Θεσσαλονίκης. - Από τις καραμπίνες των "Φιτζίρα" στα Καλάσνικοφ των οργανωμένων κακοποιών.

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ “Παλιά τα ‘Φιτζίρα’ (παραβατικοί Ρομά στη γλώσσα των ρομανί) είχαν μόνο κάτι καραμπίνες κυνηγετικές, από… παράδοση. Τώρα έχουν άλλα όπλα, οργανώθηκαν και είναι επικίνδυνοι. Για το παραμικρό βγάζουν πιστόλια και μεταξύ τους”. Ρομ που μεγάλωσε σε μαχαλά της Θεσσαλονίκης αποδέχεται ότι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές όπου ζουν Ρομά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το περιστατικό στο Μενίδι με το θανάσιμο τραυματισμό 11χρονου μέσα στην αυλή του σχολείου του από αδέσποτη σφαίρα, που προήλθε από τον καταυλισμό, επανέφερε το μεγάλο ζήτημα της ένταξης των Ρομά στην κοινωνία, των προσπαθειών που γίνονται από πολλές πλευρές, ακόμη και με ευρωπαϊκά προγράμματα. “Νομίζω ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν είναι μόνο τα όπλα. Παλιά έκλεβαν ένα κασετόφωνο για να το πουλήσουν και να ζήσουν. Τώρα έχουν οργανωθεί ως εγκληματικές ομάδες, είναι δύσκολα”, παρατηρεί ο ίδιος Ρομ.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση διαφέρει μεν από τους καταυλισμούς, που ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε γκέτο στην Αθήνα, όμως και εδώ τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Δενδροπόταμος, Υψώματα Διαβατών, Αγία Σοφία, Εύοσμος, Χαλκηδόνα. Μαχαλάδες με σπίτια και παράγκες, μέσα από τις οποίες βγαίνουν παιδιά που γελούν και παίζουν ασταμάτητα και ταυτόχρονα τα ίδια χρησιμοποιούνται για να πωλούνται ναρκωτικά, όπλα, ενώ οργανώνονται και μεγάλες κλοπές. Είναι γνωστό πως για τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε τέτοιες περιοχές τις περισσότερες φορές οι ιδιαίτερα ενισχυμένες δυνάμεις της ασφάλειας συνοδεύονται από δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες πρώτα δημιουργούν περίμετρο και στη συνέχεια αρχίζουν οι έρευνες. Οι αντιδράσεις των κατοίκων που έχουν καταγραφεί το παρελθόν στους μαχαλάδες της Θεσσαλονίκης είναι πρωτοφανείς. Από παιδιά έως ηλικιωμένους πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, για να τους αποτρέπουν να κάνουν ελέγχους.

Όπως περιγράφουν στη “ΜτΚ” κάτοικοι αυτών των γειτονιών, το πρόβλημα εστιάζεται σε έναν συγκεκριμένο αριθμό κακοποιών που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στους μαχαλάδες. “Μπορεί να έρθουν από κάπου αλλού, για να κρυφτούν. Η φυλή δεν τον διώχνει. Εκείνος μένει εκεί και συνεχίζει την κακοποιό δράση του”, λένε.

“Φυσικά υπάρχουν όπλα στους μαχαλάδες”, επιβεβαιώνει όταν ρωτήθηκε από τη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Ρομ “Ελλάν Πασσέ” (ελάτε κοντά) Βασίλης Πάντζιος. “Υπάρχουν γκετοποιημένες περιοχές, στις οποίες άλλοι τα έχουν για τα ήθη και τα έθιμά μας στα γλέντια, άλλοι για φιγούρα και άλλοι επειδή είναι… καουμπόηδες”, αναφέρει ο πρόεδρος των Ρομά, εννοώντας τους παραβατικούς. “Και στη Θεσσαλονίκη έχει τέτοιες περιοχές, όμως όλο αυτό, η παραβατικότητα, συμβαίνει λόγω έλλειψης παιδείας. Οι Ρομά δεν είναι εγκληματίες, οι συνθήκες τους έχουν κάνει έτσι, η φτώχεια και ο θεσμικός ρατσισμός”, υποστήριξε.

Ο κ. Πάντζιος τονίζει πως σε Μενίδι και Ζεφύρι οι Ρομά είναι γκετοποιημένοι. “Εκ μέρους όλου του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του παιδιού. Θα μπορούσε να είναι το παιδί του καθένα”, είπε.

Όταν βγαίνουν τα όπλα

Οι ποινικοί Ρομά, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από τα στατιστικά της αστυνομίας, έχουν… αναβαθμιστεί στο επίπεδο των κακοποιών. Από τις μικροκλοπές και την πώληση μετάλλων φαίνεται πως έχουν προχωρήσει στην επαγγελματική πώληση ναρκωτικών αλλά και στη διάπραξη οργανωμένων κλοπών με στόχο μεγάλα χρηματικά ποσά. Η πρόσφατη σύλληψη δεκάδων μελών της συμμορίας με τις κλοπές στην Αθήνα είχε εμπλεκόμενους πολλούς Ρομά από τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι γνωστή και η σπείρα που κλέβει ΑΤΜ, με στόχο το περιεχόμενό τους.

“Οι ‘Μετσκάρι’ ήταν αυτοί οι Τσιγγάνοι που έβγαζαν λεφτά γυρίζοντας στα χωριά με τις αρκούδες. Αυτοί παλιά πουλούσαν τα παιδιά τους, τώρα πουλούν ναρκωτικά”, σχολιάζει Ρομά, που ζει στον Δενδροπόταμο. Πλέον οι περισσότεροι που εμπλέκονται σε μικρές ή μεγάλες συμμορίες οπλοφορούν. Και τη θέση των κυνηγετικών όπλων, που χρησιμοποιούσαν κυρίως μέχρι πριν από μία δεκαετία, την έχουν πάρει τα Καλάσνικοφ και τα πιστόλια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια στους μαχαλάδες των Ρομά δεν είναι τα γλέντια στους γάμους, όπου η οπλοχρησία είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες φαινόμενο. “Αυτό όμως συμβαίνει και στην Κρήτη και στη Μάνη, ενώ το Πάσχα πυροβολούν σε όλη την Ελλάδα”, όπως σωστά παρατηρεί ο πρόεδρος όλων των Ρομά Βασίλης Πάντζιος. Η χρήση των όπλων γίνεται πολύ επικίνδυνη στις διενέξεις μεταξύ των κατοίκων στους μαχαλάδες. Στη Θεσσαλονίκη οι διωκτικές αρχές έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά τέτοιων επεισοδίων, που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές. “Υπάρχουν εννιά φυλές Ρομά στην Ελλάδα και μεταξύ τους καταγράφεται ρατσισμός”, αναφέρει ο κ. Πάντζιος.

Μπορεί στις επιθέσεις τους οι συμμορίες που έχουν μέλη τους Ρομά να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν όπλα, το ίδιο όμως δεν γίνεται όταν έχουν μεταξύ τους διαφορές. “Είναι ανεξήγητα αυτά που γίνονται σήμερα μέσα στα χωριά (αναφέρεται στους καταυλισμούς). Ακόμη και οι ποινικοί παλιά δεν ήταν έτσι, τώρα έχουν πάρει σύγχρονα όπλα και δεν διστάζουν”, είπε Ρομ, βλέποντας ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη.

Τα γκέτο των κακοποιών και οι φωνές κοινωνικοποίησης

Στη Θεσσαλονίκη οι οικισμοί όπου ζουν Ρομά είναι αρκετοί και οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται υπό… στενή επιτήρηση των διωκτικών αρχών, λόγω της παραμονής κακοποιών στοιχείων. Ωστόσο η πρόσβαση στις επικίνδυνες πλευρές αυτών των περιοχών είναι δύσκολη.

Ο Δενδροπόταμος αποτελεί το μεγαλύτερο οικισμό στον οποίο ζουν Ρομά. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για Ρομά που έχτισαν σπίτια. Την τελευταία 20ετία η διάδοση των ναρκωτικών έχει οδηγήσει στην απόλυτη παρακμή ένα τμήμα του οικισμού. Ο Δενδροπόταμος πολλές φορές έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης ηρωίνης και αποτελούσε το μεγαλύτερο πέρασμα για τοξικομανείς. Μάλιστα πριν από χρόνια είχαν ξεσηκωθεί οι ίδιοι οι Ρομά κάτοικοί του, ζητώντας να ληφθούν μέτρα εναντίον των άλλων Ρομά κατοίκων, που διακινούσαν ναρκωτικά.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στον Δενδροπόταμο, ακόμη και για τον έλεγχο απομιμητικών προϊόντων, είναι… χολιγουντιανές. Οποιαδήποτε είσοδος συνοδεύεται από τις ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., είτε ΜΑΤ είτε ΟΠΚΕ, είτε και ΕΚΑΜ. Ωστόσο στο συγκεκριμένο οικισμό που είναι και ο μεγαλύτερος, έχουν αναδειχτεί οι προσπάθειες για την απογκετοποίηση των συγκεκριμένων περιοχών. Ο “Φάρος του Κόσμου” με εμπνευστή και λειτουργό τον εφημέριο του Δενδροποτάμου πατέρα Αθηναγόρα είναι ένα παράδειγμα. “Η νέα γενιά, τα νέα παιδιά που παντρεύονται πρέπει να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Και αυτό γίνεται ολοένα και καλύτερα”, σημειώνει ο πρόεδρος των Ρομά. “Αν δούμε πώς ήταν η κατάσταση στους οικισμούς 40 – 50 χρόνια πίσω, θα διαπιστώσουμε πως έγιναν πολύ μεγάλα βήματα. Με τη στήριξη της πολιτείας και τις δικές μας προσπάθειες θα έρθουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα”, κατέληξε ο κ. Πάντζιος.

Τα Υψώματα Διαβατών είναι ο καταυλισμός που εκτείνεται βορειοανατολικά του οικισμού των Διαβατών και διαρκώς… επεκτείνεται. Έχουν κατασκευαστεί και σπίτια, όμως λύση για την καταγραφή των κατοίκων δεν έχει δοθεί. Δίπλα στο μαχαλά έχουν χτίσει δικό τους οικισμό ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ σε μικρή απόσταση ήταν το πρώτο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Ντόπιοι λένε πως η είσοδος και μία απλή βόλτα στο χωριό των Υψωμάτων, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοί του, δεν είναι απλή υπόθεση. “Θα σε ελέγξουν τι θέλεις και τι κάνεις, είναι φυσικό, σπίτι τους μπαίνεις”, λένε αφοπλιστικά άλλοι Ρομά. Στο συγκεκριμένο οικισμό πρόσφατα οδηγός φορτηγού πάτησε από λάθος τον εγγονό του και η τροχαία δεν μπορούσε επί ημέρες να βγάλει άκρη για το δυστύχημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, σε αυτήν την περιοχή ζουν κακοποιοί που δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα, ναρκωτικά και μεγάλες κλοπές. επίσης έχουν παρεισφρήσει ομόφυλοι από άλλες χώρες, επίσης κακοποιοί, που εκμεταλλεύονται την ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Ο οικισμός Αγία Σοφία κοντά στις φυλακές κατά κύριο λόγο φιλοξενεί Ρομά, που δραστηριοποιούνται στις κλοπές. Και εκεί δεν έχει καταγραφεί, όμως σαφώς είναι λιγότεροι από τα Υψώματα. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στον οικισμό της οδού Μαιάνδρου στον Εύοσμο. Εκεί οι κάτοικοι ασχολούνται με το εμπόριο παλιών μετάλλων, ενώ ορισμένοι έχουν απασχολήσει έντονα τις αρχές για διακεκριμένες κλοπές.

Σε “προβληματική περιοχή” αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ο οικισμός των Ρομά στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις αρχές και εκεί άρχισαν να αναπτύσσονται δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και κλεπτών. Επίσης την τελευταία πενταετία και αυτός ο οικισμός εξελίσσεται σε τσιγγάνικο “άβατο”, όπως φάνηκε όταν χρειάστηκε να κάνουν έρευνες για ναρκωτικά αστυνομικοί της ασφάλειας. Σε μία περίπτωση μάλιστα αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί και στη συνέχεια χρειάστηκε να επέμβουν ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.


Του Κώστα Καντούρη

Πηγή ➤ makthes



Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου