Είναι η Θεσσαλονίκη η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη του μέλλοντος?
Το διαδίκτυο πλημμύρισε με τίτλους. “Οι Financial Times ανέδειξαν ως καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη του μέλλοντος τη Θεσσαλονίκη”. Υπέροχα, σκέφτηκα. Σημαντικότατη πανευρωπαϊκή διάκριση, για μία ελληνική πόλη, σε διεθνή διαγωνισμό. Και από ένα αναγνωρίσιμο και αναγνωρισμένο μέσο.
Ευκαιρία να δείξουμε ότι, ακόμα και τώρα, η χώρα μας έχει προοπτική, πείθει και μπορεί να ξεκολλήσει από το τέλμα.
Θεόδουλος Γεωργιάδης
18/03/2014
Θεόδουλος Γεωργιάδης
18/03/2014
“Η νύφη του Θερμαϊκού πήρε την πρώτη θέση, ανάμεσα σε 468 περιοχές”, συνεχίζουν τα δημοσιεύματα. Μαζί τους, συνεχίζω να ενθουσιάζομαι κι εγώ. Επόμενο είναι να τρέξω στη σελίδα του περιοδικού fDi των Financial Times, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, για να δω αναλυτικότερα το δημοσίευμα και να “χορτάσω” περηφάνια.
Εσείς, διαβάζοντας τα παραπάνω, τι θα περιμένατε να δείτε; Μάλλον, ένα άρθρο στο οποίο το όνομα Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει, αν όχι στον τίτλο, τότε σίγουρα στην πρώτη παράγραφο. Αμ δε! Στις 19 σελίδες του PDF αρχείου που κατέβασα από το site του fDi, η Θεσσαλονίκη αναφέρεται μία φορά. Μπορείτε να το διαβάσετε και εσείς εδώ.
Δε λέω. Πράγματι, το όνομα Θεσσαλονίκη φιγουράρει στην πρώτη θέση. Αλλά ποια πρώτη θέση; Εκείνη που αφορά στην υποκατηγορία “Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Τρόπος Ζωής” της κατηγορίας “Πόλεις μεσαίου μεγέθους”. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 5 κατηγορίες πόλεων, ανάλογα με το μέγεθός τους. Και σε κάθε κατηγορία, άλλες 6 υποκατηγορίες.
Πρωτιά της Θεσσαλονίκης στην υποκατηγορία "Ανθρώπινο κεφάλαιο και τρόπος ζωής"
Με άλλα λόγια, η Θεσσαλονίκη κατέκτησε την πρώτη θέση σε μία από τις 6 υποκατηγορίες της κατηγορίας της. Για να δούμε. Πού την κατέταξε το fDi στο γενικό TOP-10 της κατηγορίας της; Πουθενά. Αυτό, μάλλον, κάτι θα λέει για τη θέση που πήρε στις άλλες 5 υποκατηγορίες:
οικονομική προοπτική, σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας (αποδοτικότητα κόστους), υποδομές, φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις, στρατηγική άμεσων ξένων επενδύσεων.
Συμπέρασμα, σύμφωνα με την πλειοψηφία του ελληνικού τύπου; Για τους Financial Times (ή για το fDi Magazine) η Θεσσαλονίκη είναι “η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη του μέλλοντος”.
Το καταλαβαίνω. Έχουμε ανάγκη από διακρίσεις. Διψάμε για “μπράβο” και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Θέλουμε να πειστούμε ότι βγαίνουμε από τον κύκλο της ύφεσης και το μέλλον έρχεται, φέρνοντας μαζί του την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Υποψιάζομαι, ακόμα, ότι τα τελευταία χρόνια, με την κρίση, τη λιτότητα και όλη την αρνητική προσοχή που “κέρδισε” η χώρα μας, στα μάτια των ξένων, μας έχουν πληγώσει τον εγωισμό. Και περήφανοι σαν Έλληνες, θέλουμε να τον αναστυλώσουμε. Να τον επαναφέρουμε στα επίπεδα του παρελθόντος.
Αυτός, όμως, δεν είναι ο τρόπος. Επιλέγοντας να λέμε ένα μέρος της αλήθειας, για την ακρίβεια, διαδίδοντας ψέματα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βυθιζόμαστε πιο πολύ στον λήθαργο. Να επαναπαυόμαστε και να πιστεύουμε ότι “όλα πάνε καλά”. Μα δεν πάνε όλα καλά! Τουλάχιστον, όχι σε όλους τους τομείς.
Ο τρόπος είναι να παλέψουμε, ο καθένας από το μετερίζι του, έτσι ώστε την επόμενη φορά, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Πάτρα, οι ελληνικές πόλεις να είναι, όντως, πρώτες σε όλους τους δείκτες - οικονομικούς και άλλους. Αν και για να είμαι δίκαιος, από το δημοσίευμα του fDi φαίνεται ότι κάποιοι, οι πολίτες, παλεύουν περισσότερο από άλλους, το κράτος.
Τι λέει, στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη πρωτιά της Θεσσαλονίκης;
Δεν είμαι ειδικός, για να αναλύσω την οικονομική κατάσταση της χώρας ή της Θεσσαλονίκης σαν πόλη. Αλλά, μόνο τις κατηγορίες και τις υποκατηγορίες του fDi να κοιτάξει κανείς, έστω και άσχετος με τα οικονομικά, θα καταλάβει τα εξής.
Η Θεσσαλονίκη θεωρείται νούμερο ένα στις μεσαίες ευρωπαϊκές πόλεις, όσον αφορά στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της και στον τρόπο ζωής. Δηλαδή, στην κατηγορία που αφορά, περισσότερο, στο τι κάνει ο καθένας, στο πώς καλλιεργεί τον εαυτό του, στη θέληση των πολιτών για εκπαίδευση, δουλειά και πρόοδο.
Και ενώ έχει από τη μία τη μαγιά, τους ανθρώπους, για να μεγαλουργήσει, από την άλλη, στις κατηγορίες που περνούν από τα χέρια του κράτους, όπως η στρατηγική για τις ξένες επενδύσεις, οι υποδομές και η φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις, δεν καταφέρνει να μπει ούτε στη δεκάδα.
Οπότε, αντί για τίτλους όπως οι περισσότεροι, που στοχεύουν στο εθνικό φρόνημα του αναγνώστη, που ζητούν το κλικ της περηφάνιας, ένας καλύτερος τίτλος, στα δικά μου μάτια, θα ήταν ο παρακάτω. “Financial Times: Οι Θεσσαλονικείς θέλουν και μπορούν. Το κράτος;”.
Πρωτιά - μήνυμα και για την Αττική
Για την ιστορία, στην ίδια υποκατηγορία (ανθρώπινο κεφάλαιο και τρόπος ζωής), στην κατηγορία "Μικρές ευρωπαϊκές περιοχές/περιφέρειες", την πρωτιά κατακτά η Αττική. Και πάλι, στις υπόλοιπες υποκατηγορίες και το γενικό TOP-10, είναι εκτός δεκάδας. Και πάλι, φαίνεται ότι οι Έλληνες θέλουν και μπορούν. Τι τους κρατά πίσω; Σύμφωνα με τους δείκτες του fDi, εγώ καταλαβάινω ότι είναι, μάλλον, η οικονομική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου