Φυλάκιση οκτώ χρόνων είναι η πρώτη ποινή που κυπριακό δικαστήριο επιβάλλει σε κατηγορούμενο για εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ενήλικου προσώπου μετά τη νέα Οδηγία. Το ύψος της ποινής αποφάσισε χθες ομόφωνα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στην υπόθεση 31χρονου Βούλγαρου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στις πιο πάνω κατηγορίες.
Στην απόφασή τους, οι τρεις δικαστές Λένα Δημητριάδου – Ανδρέου (πρόεδρος), Έλενα Εφραίμ και Χαράλαμπος Χαραλάμπους (πάρεδροι) έκριναν ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε χωρίς έλεος συμπατριώτισσά του μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία είναι άτομο με ελαφρά νοητική υστέρηση και αναλφάβητο, που είχε πρωταρχική ανάγκη την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων διαβίωσης τόσο της ίδιας όσο και των παιδιών της.
Αυτό δε το γνώριζε ο κατηγορούμενος και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον, και στα πλαίσια επίτευξης της εκπόρνευσης της παραπονούμενης για να αποκομίσει χρηματικό όφελος, ο κατηγορούμενος μέσω του αδελφού του (δεν εντοπίστηκε για να κατηγορηθεί) έδιδαν στην παραπονούμενη υποσχέσεις για παροχή στέγης στην ίδια όπου θα διέμενε με τα παιδιά της.
Ωστόσο, επισημαίνουν οι τρεις δικαστές, ο κατηγορούμενος δεν περιορίστηκε μόνο στις υποσχέσεις, αλλά πρόβαλε βάναυση συμπεριφορά εναντίον της παραπονούμενης και με την εκτόξευση απειλών αναφορικά με τη σωματική της ακεραιότητα, η παραπονούμενη δεν είχε άλλη αποδεκτή δυνατότητα παρά να υποταχθεί στην εξουσία του κατηγορούμενου και της ομάδας του.
Ο κατηγορούμενος λοιπόν, διευκρινίζεται στην καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου, μεταχειρίστηκε την παραπονούμενη όχι ως ανθρώπινο ον αλλά ως αντικείμενο εκμετάλλευσης προς εξασφάλιση χρηματικού οφέλους, αδιαφορώντας πλήρως για τις αναμενόμενες αρνητικές συνέπειες που μια τέτοια συμπεριφορά προκαλεί στο επηρεαζόμενο άτομο. Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός προς το άτομό της καταπατήθηκαν βάναυσα και κατάφωρα. Στην απόφαση σημειώνεται ακόμα ότι ο κατηγορούμενος συμμετείχε ενεργά τόσο στη στρατολόγηση της παραπονούμενης όσο και στις μεταφορές της σε άλλες χώρες (Γαλλία και Γερμανία) για να καταλήξει εν τέλει στην Κύπρο, με σκοπό και πάλι την εκπόρνευσή της.
Σύμφωνα με το philenews.com οι τρεις δικαστές παρατήρησαν παράλληλα ότι ξαφνιάζει η πρόσφατη επιλογή του Κύπριου νομοθέτη να καθορίσει ως μέγιστη ποινή για την εμπορία προσώπων τα δέκα έτη, αφού παλαιότερα με το ελάχιστο ανώτατο όριο στα οκτώ έτη είχε επιλεγεί η δεκαπενταετής φυλάκιση.
Ίσως, πρόσθεσαν, αυτό να οφείλεται σε παρερμηνεία ή παρανόηση του άρθρου 4.2 της νέας Οδηγίας, το οποίο καθόρισε το ελάχιστο όριο της ανώτατης διάρκειας στα δέκα έτη. Στο μεταξύ το Κακουργιοδικείο υπογράμμισε ακόμα ότι η Κύπρος αποτελεί χώρα προορισμού αλλά και χώρα μετάβασης για άνδρες και γυναίκες που υποβάλλονται σε αναγκαστική εργασία και εμπορία σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Πηγή ➤makeleio
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου