Αυτά που δεν γνωρίζουμε…

elas-lyste_blogspot

 Τι κάνει η Αστυνομία τα ναρκωτικά και τα χρυσαφικά.

Με ποια κριτήρια μειώνεται η επιβληθείσα ποινή των καταδίκων, ποιοι παίρνουν τα χρήματα από τις τροχαίες παραβάσεις και ποια η διαφορά του παιδεραστή από τον παιδόφιλο

Υπάρχουν πράγματα που κάποιοι από εμάς ίσως να μην ξέρουμε ή να νομίζουμε ότι ξέρουμε. Αυτό, ενδεχομένως, να οφείλεται και σε λανθασμένες πληροφορίες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα. Το θέμα που ακολουθεί επιχειρεί να ρίξει φως σε πρακτικές, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν το περιβάλλον της Αστυνομίας, του δικαστηρίου και των φυλακών. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε ειδικούς από τους προαναφερθέντες χώρους, οι οποίοι μας έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε απορίες, όπως:

Πού καταλήγουν τα ναρκωτικά και τα αντικείμενα αξίας που κατάσχονται από την Αστυνομία κατά τη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων; Με απόφαση ποιων και με ποια κριτήρια αποφυλακίζονται κατάδικοι πριν από την έκτιση της ποινής τους; Ποιος παίρνει τα χρήματα από τα εκατοντάδες πρόστιμα που επιβάλλονται καθημερινά για οδικές παραβάσεις; Ποια η σημαντική διαφορά του παιδόφιλου από τον παιδεραστή;

Πού καταλήγουν τα ναρκωτικά; Όλες οι ποσότητες ναρκωτικών, όπως κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη κ.ά. που κατάσχονται από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) καταστρέφονται. Και συγκεκριμένα μπαίνουν σε φούρνο! Όχι οποιονδήποτε φούρνο, αλλά σε ειδικό φούρνο που πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η καύση αποφασίζεται αφότου ολοκληρωθούν οι ποινικές υποθέσεις στο δικαστήριο και τα ναρκωτικά παύουν να θεωρούνται τεκμήρια.

Μέχρι να καταστραφούν, φυλάσσονται σε αποθήκες. Η όλη διαδικασία διέπεται από κανονισμούς και ελέγχεται από μια τριμελή Επιτροπή. Ένα μέλος προέρχεται από το Κρατικό Χημείο, ένα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και ένα από το ΤΑΕ Αρχηγείου. Η καύση γίνεται στην παρουσία μέλους και της ΥΚΑΝ. Η Επιτροπή διενεργεί ενδελεχείς εξετάσεις στα ναρκωτικά για την εξακρίβωση του είδους και της ποσότητας, διατηρώντας πρακτικά.

Πού καταλήγουν τα αντικείμενα αξίας
Για τα αντικείμενα αξίας που εντοπίζονται από πολίτες (πχ. στον δρόμο) και παραδίδονται, η Αστυνομία ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία. Προβλέπει συνεχείς προσπάθειες εντοπισμού των ιδιοκτητών, που διαρκούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν τελικά δεν εξευρεθούν οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα τους κανονισμούς, τα αντικείμενα αξίας πωλούνται σε ανοικτούς πλειστηριασμούς. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και με κατασχεθέντα αντικείμενα σε ποινικές υποθέσεις, όπως κλοπές και διαρρήξεις.

Αυτό και πάλι συμβαίνει εάν δεν εξευρεθούν οι ιδιοκτήτες, ολοκληρωθούν οι υποθέσεις στο δικαστήριο και τα αντικείμενα παύσουν να θεωρούνται τεκμήρια. Οι πλειστηριασμοί δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και είναι ανοικτοί για όλους. Τα χρήματα που εξασφαλίζονται από τους πλειστηριασμούς καταλήγουν στο ταμείο του κράτους.

Πού πάνε τα χρήματα από τα πρόστιμα..
Τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες για τροχαίες παραβάσεις καταλήγουν είτε στο ταμείο του κράτους, είτε στα ταμεία των δημοτικών Αρχών. Συγκεκριμένα, χρήματα από παραβάσεις που αφορούν παράνομη στάθμευση και παρενόχληση κυκλοφορίας (στάθμευση στο πεζοδρόμο ή χώρο αναπήρων ή κίτρινη λωρίδα κ.α.) καταλήγουν στο ταμείο της δημοτικής Αρχής, όπου έγινε το αδίκημα. Τα πρόστιμα από άλλα τροχαία αδικήματα, όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, καταλήγουν στο ταμείο του κράτους.

Πώς καθορίζεται το ύψος της χάριτος;
Το ύψος της χάριτος που απονέμεται σε έναν κατάδικο, για να εκτίσει μικρότερη ποινή φυλάκισης από εκείνην που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο, καθορίζεται από ένα συγκεκριμένο πίνακα, σε κλιμακωτή βάση. Καθοριστικοί παράγοντες είναι το ύψος της ποινής, αλλά και ο αριθμός των προηγούμενων καταδικών. Για παράδειγμα, σε κάποιον χωρίς προηγούμενες καταδίκες και επιβληθείσα ποινή φυλάκισης τριών ετών ή αλλιώς 1095 ημερών, του απονέμεται χάρις 240 ημερών, σύμφωνα με τον πίνακα.

Διά βίου φυλάκιση και προεδρική χάρις
Κατά τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, φυλάκιση διά βίου σημαίνει φυλάκιση για το υπόλοιπο της ζωής του καταδικασθέντος. Σημειώνεται, ότι μπορεί να επιβληθούν περισσότερες από μια διά βίου φυλακίσεις. Για παράδειγμα, στη γνωστή υπόθεση του πενταπλού φόνου στην Αγία Νάπα, επιβλήθηκαν από το δικαστήριο πέντε φορές διά βίου φυλάκιση (μια για κάθε θύμα) στον καθένα από τους δυο κατηγορουμένους. Η νομοθεσία παρέχει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αναστείλει την ποινή για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται στην απόλυση του καταδικασθέντος επ΄ αδεία». Στην Κύπρο, συνήθως αποφυλακίζονται με προεδρική χάρι άτομα με μικρότερες ποινές φυλάκισης.

Η διεύθυνση των φυλακών αποστέλλει λίστα ονομάτων στη Νομική Υπηρεσία, η οποία αφού την εγκρίνει, την αποστέλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για απονομή χάριτος. Από την άλλη, όλοι ανεξαιρέτως οι κατάδικοι έχουν το δικαίωμα, αφότου εκτίσουν δώδεκα χρόνια φυλάκισης, να αιτηθούν αποφυλακίσεως με όρους στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως Κρατουμένων. Στην περίπτωση που το Συμβούλιο απορρίψει το αίτημα, ο κρατούμενος έχει δικαίωμα υποβάλει ξανά το ίδιο αίτημα μια φορά κάθε χρόνο.

Άλλο παιδεραστής άλλο παιδόφιλος
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, εγκληματολόγος του Κέντρου Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών Κύπρου, μας εξήγησε τη μεγάλη διαφορά του παιδεραστή από τον παιδόφιλο. Ο όρος «παιδοφιλία» χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά το 1980, για να περιγράψει μια ειδική κατηγορία ατόμων, που κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά. «Παιδόφιλος» μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που διεγείρεται σεξουαλικά από ανήλικα παιδιά και αναπτύσσει ερωτικές φαντασιώσεις μαζί τους.

Από τη στιγμή που οι φαντασιώσεις ενός παιδόφιλου ατόμου γίνουν προθέσεις και οι προθέσεις γίνουν πράξη, και το άτομο ασελγήσει πάνω σε ανήλικο, τότε ο παιδόφιλος χαρακτηρίζεται ως «παιδεραστής». Συνεπώς, ο όρος «παιδοφιλία» δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την προσπάθεια σεξουαλικής επαφής με ανήλικο, ενώ ο πιο ειδικός όρος «παιδεραστία» αναφέρεται ακριβώς στη σεξουαλική πράξη.

Πηγή ➤ sigmalive

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου