elas-lyste_blogspot

Νέες υποθέσεις και θεωρίες για τον τύμβο της Αμφίπολης πυροδοτεί το μυστήριο του ταφικού μνημείου και η ανακάλυψη μίας μικρής πύλης στο βάθος του τρίτου θαλάμου.

Οι εργασίες τεχνικών και μηχανικών για την στήριξη του μνημείου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε χώμα πίσω από τις Καρυάτιδες σε βάθος μέχρι 1,5 μέτρου και αποκαλύφθηκε ολόκληρη η βάση και το ύψος των εντυπωσιακών Καρυάτιδων.

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ.


Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ίχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Όσο προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες παράλληλα «τρέχουν» και οι αποχωματώσεις που συνεχίστηκαν σε μεγάλος μέρος του θυρώματος που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

Επιπλέον ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στη μικρή πύλη που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στο βάθος του τρίτου θαλάμου ξεκινάει διάδρομος ή και σκάλες που κατεβαίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο ταφικό μνημείο. Αυτό εγείρει νέα ερωτήματα και θεωρίες ανάμεσα στους επιστήμονες.

Για παράδειγμα ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ εκτιμά ότι το ταφικό μνημείο ανήκει ή στον παιδικό φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νεαρό ή σε κάποιον άλλον από τους μεγάλους στρατηγούς του.


Παράλληλα ο καθηγητής εξηγεί ότι στο έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου» γίνεται αναφορά σε έναν άλλο φίλο του στρατηλάτη, τον Δημάρατο τον Κόρινθο και αναφέρεται ότι εκείνος «τιμήθηκε με έναν τάφο παρόμοιο στο μέγεθος με αυτόν της Αμφίπολης».

«Οπότε, η εικασία μου είναι πως στην Αμφίπολη βρίσκεται ένας πολύ στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου και υψηλόβαθμο αξιωματούχος του στρατού του, ο οποίος είτε επέστρεψε πίσω είτε επέστρεψε νεκρός και τάφηκε στην γενέτειρά του την Αμφίπολη», σημείωσε ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ.
Την ίδια στιγμή άλλοι επιστήμονες αλλά και το History Channel υποστήριξαν η παρουσία αυτών των γυναικείων γλυπτών, γνωστές ως Καρυάτιδες, υποδηλώνουν σαφώς πως ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του μεγάλου πολεμιστή και βασιλιά της Μακεδονίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Πηγή ➤ real

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου