ΛΥΣΤΕ blog ➤ Έκαναν… cyber sex μέσω Skype, με τις κοπέλες που τους προσέγγισαν στο Facebook. Λίγες μέρες αργότερα είδαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους βίντεο με τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού έρωτα.
Οι δράστες, πιθανόν από τη Νιγηρία, απαιτούσαν 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών της Western Union, εκβιάζοντας ότι αν δεν έδιναν τα χρήματα θα έβλεπαν «κρεμασμένο» το βίντεο των προσωπικών τους στιγμών στο προφίλ τους. Οι δράστες του εκβιασμού έμπαιναν και σε διαδικασία «διαπραγμάτευσης» με τα θύματά τους, ρίχνοντας το ποσό έως και 500 ευρώ, που κάποιοι από τους… ξαναμμένους άνδρες κατέβαλαν, για να μην διαπομπευτούν.
Χθες, υπήρξαν 14 καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στις 40, το τελευταίο τρίμηνο. Το κύκλωμα, με δολώματα τα προφίλ, στα οποία εμφανίζονται ως όμορφες καλλίγραμμες γυναίκες, τοποθετώντας φωτογραφίες σε ερωτικές στάσεις, προσεγγίζουν τα θύματά τους και τους προτείνουν διαδικτυακό σεξ, το οποίο καταγράφουν. Ακολουθεί ο εκβιασμός των θυμάτων, προκειμένου να μην δημοσιοποιήσουν τις βιντεοσκοπήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες και σε φίλους τους στα κοινωνικά δίκτυα. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της, ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη και αποφυγή κακόβουλων πράξεων και συνεχώς μεταλλασσόμενων μορφών εγκλημάτων, μέσω του Διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, άτομα προσεγγίζουν ανυποψίαστους χρήστες του Διαδικτύου, κυρίως άνδρες, τους οποίους προτρέπουν σε διαδικτυακό σεξ (cybersex) και προβαίνουν στην αθέμιτη βιντεοσκόπηση τους.
Στη συνέχεια, προκειμένου να μην δημοσιοποιήσουν τις εν λόγω βιντεοσκοπήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες και να μην αποστείλουν το υλικό σε φίλους των θυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες, χρηματικά ποσά, μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών-ταχυμεταφοράς σε λογαριασμούς και χώρες παραλαβής των χρημάτων στο εξωτερικό.
Η προσέγγιση των θυμάτων γίνεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και εικονικών «δωματίων» επικοινωνίας (chatrooms), με το πρόσχημα της επικοινωνίας και συζήτησης. Μάλιστα, οι δράστες, για να επιτύχουν ευκολότερα το στόχο τους, δημιουργούν προφίλ στα οποία εμφανίζονται ψευδώς, ως όμορφες και γοητευτικές γυναίκες, τοποθετώντας και σχετικές φωτογραφίες.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή τέτοιου είδους κακόβουλων συμπεριφορών μέσω Διαδικτύου και συστήνει:
Να μην συνομιλούμε με αγνώστους στο Διαδίκτυο.
Να μην συναινούμε στο άνοιγμα κάμερας και βίντεο για συνομιλίες με αγνώστους στο Διαδίκτυο.
Να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στα αιτήματα φιλίας και τις προσεγγίσεις που δεχόμαστε μέσω Διαδικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android: CYBERKID.
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
Πηγή ➤ crimesonair
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου