Νέο κύκλωμα στη Σαντορίνη με τσάρτερ δουλεμπόρων.

elas-lyste.blogspot


ΛΥΣΤΕ blog ➤ΕΛ.ΑΣ... TRAVEL «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Νέο κύκλωμα δουλεμπόρων στο οποίο φαίνεται πως εμπλέκονται και πάλι αστυνομικοί αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχει μπει η Σαντορίνη, καθώς έχουν φτάσει καταγγελίες για ενδεχόμενη συμμετοχή υπηρετούντων στο νησί σε παράνομες ενέργειες.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη χαρακτηρίζουν ως πολύ σοβαρή τη συγκεκριμένη υπόθεση και μολονότι η έρευνα είναι ακόμα στην αρχή, όπως όλα δείχνουν η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα ακόμη οργανωμένο δίκτυο διακινητών που εκμεταλλεύεται παράνομους μετανάστες. Ωστόσο, εκτός από τη μετανάστευση, η «μαφία» του νησιού έχει... επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες, όπως παράνομη εργασία σε οικοδομές.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, φαίνεται πως η βασική «απασχόληση» του δικτύου είναι να προμηθεύει με πλαστά έγγραφα και διαβατήρια τους παράνομους μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα. «Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ένα δίκτυο ατόμων που μένουν στο νησί και χορηγούν διαβατήρια στους μετανάστες. Εχουμε δει ισπανικά, γερμανικά και ιταλικά διαβατήρια να τα κατέχουν Πακιστανοί ή Ινδοί. Δεν είναι απίθανο να συμβεί αυτό, αλλά είναι σπάνιο και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι ήταν πλαστά», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες. Διαπιστώθηκε ότι στο κύκλωμα ενδέχεται να εμπλέκονται και μαγαζιά του κοσμοπολίτικου νησιού που «διευκολύνουν» τα μέλη του κυκλώματος ή αποτελούν ασφαλή σημεία όπου γίνονται τα επίμαχα ραντεβού.
Μειωμένοι οι έλεγχοι
Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον Γολγοθά του ταξιδιού από τη χώρα τους, αλλά και τους δουλέμπορους, οι οποίοι τους τάζουν ένα καλύτερο αύριο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον Γολγοθά του ταξιδιού από τη χώρα τους, αλλά και τους δουλέμπορους, οι οποίοι τους τάζουν ένα καλύτερο αύριο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μετανάστες ταξιδεύουν στο νησί με πλοίο από τον Πειραιά. Ο λόγος που επιλέγουν το κοσμοπολίτικο νησί, είναι ότι διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο που σημαίνει ότι υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ για το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, λόγω του αυξημένου όγκου επιβατών - τουριστών που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί, σε συνδυασμό με την έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, τα μέτρα και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι μειωμένα. Ωστόσο, φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις οι μετανάστες γνωρίζουν ότι με την άφιξή τους στο νησί, πρέπει να βρουν συγκεκριμένα άτομα που θα τους προμηθεύσουν με έγγραφα.

Η έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ για το κύκλωμα της Σαντορίνης, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν κλιμάκιο από την Αθήνα μετέβη στο νησί για να διερευνήσει τις καταγγελίες. Ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί είχαν καταφθάσει στο νησί αιφνιδιαστικά πριν από 10 ημέρες. Χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα, οι μυστικοί αστυνομικοί διεξήγαγαν τις έρευνές τους, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και στοιχεία για τα μέλη του κυκλώματος δουλεμπόρων, στο οποίο φαίνεται πως εμπλέκονται και ένστολοι.
Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το αστυνομικό τμήμα της Νάξου, όπου μικρά κορίτσια με τις μητέρες τους έχουν κάνει «σπίτι» τους την αίθουσα αναμονής, καθώς εκεί ζουν για τουλάχιστον δέκα ημέρες περιμένοντ
Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το αστυνομικό τμήμα της Νάξου, όπου μικρά κορίτσια με τις μητέρες τους έχουν κάνει «σπίτι» τους την αίθουσα αναμονής, καθώς εκεί ζουν για τουλάχιστον δέκα ημέρες περιμένοντας τα χαρτιά τους.
Ομως, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, η «κάλυψη» των «Αδιάφθορων» αποκαλύφθηκε όταν δημιουργήθηκε ένα έντονο περιστατικό σε ταβέρνα της Σαντορίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νησί, κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων είχε πάει στο μαγαζί για να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη. Η συνάντηση, ωστόσο, κατέληξε σε καβγά μεταξύ των αστυνομικών και του μαγαζάτορα και οι ντόπιοι αναφέρουν ότι έγινε μεγάλο θέμα στο νησί, αναφέροντας ότι οι Αδιάφθοροι επέδειξαν προκλητική και απαξιωτική συμπεριφορά, πιέζοντας τον επιχειρηματία να τους δώσει πληροφορίες.
Το αποτέλεσμα ήταν να κατατεθεί μήνυση κατά των αστυνομικών από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου και να εκδοθεί σηματική αναφορά. Πηγή από το νησί αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι οι ιδιοκτήτες διπλανών επιχειρήσεων από την ταβέρνα, επιβεβαιώνουν την εκδοχή του επιχειρηματία.
Νέο κύκλωμα στη Σαντορίνη με τσάρτερ δουλεμπόρων

Κατάθεση μήνυσης
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν την κατάθεση μήνυσης και το περιστατικό στην ταβέρνα της Σαντορίνης. Ωστόσο, αρνούνται ότι υπήρξε επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους των αστυνομικών των Εσωτερικών Υποθέσεων και δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι υπό τον έλεγχο δύο Εισαγγελέων. Μάλιστα, πηγή της Κατεχάκη αποδίδει τη μήνυση ως προσπάθεια να «παγώσουν» οι έρευνες και να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί από την υπόθεση.
«Παρόμοιες μηνύσεις έχουν κατατεθεί πολλές σε βάρος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια στην αστυνομία έχω καταλάβει ότι όταν στο στόχαστρο των ερευνών μπουν ένστολοι, τότε ως δια μαγείας εμφανίζονται άτομα, που συνήθως είναι δικά τους, και μηνύουν τους "Αδιάφθορους" για να σταματήσουν οι έρευνες», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ
Μικρά παιδιά «κρατούνται» στις αίθουσες αναμονής των τμημάτων
Το αδιαχώρητο επικρατεί στα αστυνομικά τμήματα των Κυκλάδων, καθώς ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Λόγω των ανύπαρκτων υποδομών, ανήλικα μαζί με τους γονείς τους αναγκάζονται να κοιμούνται σε καρέκλες και αποθήκες και μάλιστα για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.

Στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο, που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», εικονίζονται Σύροι πρόσφυγες που συνελήφθησαν στη Σαντορίνη και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Νάξου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εικόνες διακρίνονται δύο μικρά κορίτσια, μαζί με τους γονείς τους, τα οποία ζουν τουλάχιστον επί 10 ημέρες στην αίθουσα αναμονής του τμήματος. Στη μία φωτογραφία το κοριτσάκι έχει κουρνιάσει κοιμισμένο στην αγκαλιά της μητέρας του, η οποία κάθεται σε μία πλαστική καρέκλα, σε χώρο προσβάσιμο από τους πολίτες. Το μόνο που έχει απομείνει στις προσφυγικές οικογένειες είναι η αναμονή, ενώ τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να ζήσουν σε μία αίθουσα αναμονής, ώσπου να επεξεργαστούν τα χαρτιά τους.

Αστυνομικοί που υπηρετούν στη Νάξο εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι οι υποδομές των κρατητηρίων του τμήματος επαρκούν για 8 άτομα, το πολύ 10. Ωστόσο, έχει γίνει πλέον καθημερινό το φαινόμενο να στεγάζεται διπλάσιος -ακόμα και τριπλάσιος- αριθμός ανθρώπων.
Τα δουλεμπορικά κυκλώματα που θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών, τους διοχετεύουν σε κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, διότι διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια. Τους χορηγούν με πλαστά έγγραφα και τους υπόσχονται ότι θα καταφέρουν να τους επιβιβάσουν σε πτήση τσάρτερ με προορισμό χώρα της βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και πάντα σε βάρος των μεταναστών. Οσοι συλληφθούν με πλαστά έγγραφα, μετάγονται στη Νάξο, όπου εδρεύει η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ωσπου να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, κρατούνται προσωρινά στα τμήματα. Συνήθως, η Εισαγγελία ορίζει τακτική δικάσιμο για το ποινικό σκέλος, που είναι η κατηγορία των πλαστών εγγράφων και έπειτα αφήνονται ελεύθεροι.


Γραφειοκρατία
Μετά εφαρμόζεται το διοικητικό μέτρο της ΕΛ.ΑΣ., που προβλέπει την επεξεργασία των στοιχείων των μεταναστών. Λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες και καταγράφονται τα στοιχεία τους στην αίτηση ασύλου που συμπληρώνουν. Στη συνέχεια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. για να ταυτοποιηθούν τα αποτυπώματά τους.
Ομως, οι φάκελοι των μεταναστών φεύγουν από τη Νάξο για Αθήνα με τακτική αλληλογραφία, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για υπηρεσίες ταχυμεταφορών. Επειτα, η ΔΕΕ, που λαμβάνει αντίστοιχους φακέλους απ' όλη τη χώρα, βγάζει αποτελέσματα ύστερα από περίπου 10 ημέρες. Ολο αυτό το διάστημα, οικογένειες προσφύγων από τη Συρία, όπως στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε καρέκλες ή ακόμη και στο έδαφος, ώσπου να αφεθούν ελεύθεροι και να ξεκινήσει ο νέος Γολγοθάς τους.

Για τους μετανάστες που δεν έρχονται από εμπόλεμη ζώνη και κατ' επέκταση δεν αναγνωρίζονται de facto ως πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο, ο εφιάλτης συνεχίζεται, αφού στη δική τους περίπτωση δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, παρά μόνο μία εξάμηνη άδεια παραμονής και ύστερα... απέλαση.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
astynomiko@pegasus.gr

 
Πηγή ➤ ethnos.gr

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου