ΛΥΣΤΕ blog ➤ «Αναδουλειές με... φούντες» λόγω Λαζαράτι
Στην εξαφάνιση του χασίς από την ελληνική αγορά ναρκωτικών, στον τριπλασιασμό σχεδόν της τιμής του και στη ραγδαία αύξηση των χασισοκαλλιεργειών αλλά και αυτών της υδροπονικής κάνναβης οδήγησε η επιχείρ ηση πριν από περίπου έναν χρόνο της αλβανικής αστυνομίας στο χωριό Λαζαράτι. Εντυπωσιασμένοι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βλέπουν τα αποτελέσματα της εξαφάνισης ενός από τους μεγαλύτερους χασισοβολώνες της Ευρώπης και της αλλαγής του χάρτη των ναρκωτικών στη χώρα μας αλλά και σε άλλα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου.
Το Λαζαράτι είναι μια κωμόπολη μερικών χιλιάδων κατοίκων στη Νότια Αλβανία. Απέχει τρία χιλιόμετρα από το Αργυρόκαστρο και μόλις 25 χιλιόμετρα από τον ελληνικό συνοριακό σταθμό της Κακκαβιάς. Στο Λαζαράτι, το οποίο έγινε γνωστό ως «η Κολομβία της Ευρώπης», καλλιεργούνταν, σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής αστυνομίας, 900 τόνοι κάνναβης ετησίως αξίας 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του αλβανικού ΑΕΠ. Η παραγωγή και η διανομή χασίς κατευθύνονταν από τέσσερις «βαρόνους», τους επονομαζόμενους «ντάιο», δηλαδή θείους. Τα ναρκωτικά προωθούνταν κατά κύριο λόγο στη χώρα μας αλλά και μέσω Κοσσυφοπεδίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές φορές είχαν υπάρξει προσπάθειες από την αλβανική, την ιταλική και την ελληνική αστυνομία να εξαφανίσουν το συγκεκριμένο κέντρο παραγωγής χασίς στην Αλβανία και να διαλύσουν το «άβατον στο Λαζαράτι» χωρίς επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτοικοι της περιοχής το 2005 πυροβόλησαν το ελικόπτερο των ιταλικών διωκτικών αρχών που πέταξε πάνω από την περιοχή τους για να φωτογραφίσει τις χασισοφυτείες. Μάλιστα τότε είχαν υπάρξει αναφορές για υπόγειες διασυνδέσεις των ναρκωεμπόρων του Λαζαράτι με αλβανούς πολιτικούς.
Τελικώς τον Ιούνιο του 2014 τεθωρακισμένα οχήματα με 800 αλβανούς αστυνομικούς εισήλθαν τα ξημερώματα στο χωριό Λαζαράτι. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με κατοίκους που αντιδρούσαν στο ξερίζωμα των χασισοφυτειών. Και υπήρξαν αντίστοιχα περιστατικά που θύμιζαν ως προς τη «διαφύλαξη του άβατου» την περίπτωση των Ζωνιανών στην Κρήτη. Οι κάτοικοι του χωριού έκαναν ως και χρήση όλμων, καθώς και βαρέων πολυβόλων. Ακολούθησαν επί σειρά μηνών μπλόκα της αστυνομίας κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία, συλλήψεις λαθρεμπόρων ναρκωτικών και όπλων, αλλά και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων χασίς.
Υπερκερδοφόρα παραγωγή
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη των καλλιεργειών, μόνο το πρώτο 24ωρο της αστυνομικής έρευνας είχαν κατασχεθεί 100 τόνοι χασίς, 115.000 νέα φυτά κάνναβης, δύο αποστακτήρες παραγωγής ελαίου χασίς, δεκάδες όπλα, κλεμμένα οχήματα αλλά και θαμμένα μεταλλικά κιβώτια με εκατομμύρια ευρώ. Στις 29 Ιουνίου 2015, στην επέτειο της πρώτης επιχείρησης στο Λαζαράτι, πάνω από 400 αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από στρατιωτικά ελικόπτερα περικύκλωσαν το εν λόγω αλβανικό χωριό όπου είχε ταμπουρωθεί μια 20μελής ομάδα οπλισμένη με αυτόματα όπλα και αντιαρματικές ρουκέτες, η οποία είχε επιχειρήσει να «ανακαταλάβει» την πόλη και να αρχίσει πάλι την υπερκερδοφόρα παραγωγή χασίς. Στη διάρκεια της φονικής σύγκρουσης σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, τραυματίστηκαν δύο άλλοι και ακολούθησαν νέες μαζικές συλλήψεις κατοίκων της περιοχής.
Αδειασαν οι πιάτσες της Αθήνας
Στη χώρα μας κατάσχονται ετησίως περίπου 20-25 τόνοι χασίς - η εισαγωγή θεωρείται τουλάχιστον επταπλάσια - και συντάσσονται περίπου 7.000 σχετικές δικογραφίες με περίπου 9.000 κατηγορουμένους. Υπολογίζεται ότι ποσότητα τουλάχιστον 60%-70% προερχόταν από την περιοχή του Λαζαράτι ενώ εντυπωσίαζε το γεγονός ότι οι ποσότητες της κατασχεθείσας κάνναβης αυξάνονταν αλματωδώς. Ετσι λοιπόν η επέμβαση της αλβανικής αστυνομίας, η μαζική εκρίζωση των δενδρυλλίων και η καταστροφή της παραγωγής χασίς στην περιοχή άλλαξαν τα δεδομένα στην ελληνική αγορά.
Οπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «πλέον το χασίς είναι δυσεύρετο στην Αθήνα και σε άλλες πιάτσες της χώρας. Ενώ η τιμή πώλησής του ήταν προ ενός-δύο ετών περίπου 2.500 ευρώ το κιλό, τώρα έχει υπερβεί τα 7.000 ευρώ και με ανοδικές τάσεις. Η έλλειψή του μεταβάλλει τα δεδομένα. Παρατηρούμε αύξηση των χασισοκαλλιεργειών ακόμη και μέσα στην Αττική αλλά και τη μαζικότερη καλλιέργεια της υδροπονικής κάνναβης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. της Αττικής είχαν κατασχέσει τον προηγούμενο χρόνο 92 δενδρύλλια, ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε τους τελευταίους μήνες στα 10.000 φυτά κάνναβης. Είναι χαρακτηριστικές οι τρεις υποθέσεις καλλιέργειας υδροπονικής κάνναβης που ανακαλύψαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες σε σπίτια στη Γλυφάδα, στο Ελληνικό, στο Παλαιό Φάληρο αλλά και στη Λιβαδειά. Είναι φανερό ότι το πρόσκαιρο ή οριστικό τέλος στο Λαζαράτι δημιουργεί νέα δεδομένα, με τις ενδείξεις ότι υπάρχει πιθανότητα έναρξης κατ' οίκον καλλιεργειών χασίς μέσα στις πόλεις».
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
Πηγή ➤ crimesonair
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου