ΛΥΣΤΕ blog ➤ Δυστυχώς σε αυτήν την κατηγορία ανήκω εγώ, εσύ και πολλοί άλλοι…
Η επιστήμη απεφάνθη: τα ψευτοκουλτουριάρικα κλισέ, προέρχονται από τους όχι και τόσο έξυπνους ανθρώπους.
Σύμφωνα λοιπόν με μια ακόμα αγαπημένη έρευνα που την αναφέρει το ladilike.gr, κάθε φορά που βλέπεις στο feed στο στο Facebook, ακόμα έναν χρήστη να έχει ποστάρει τσιτάτα όπως "Ακολούθα τα όνειρά σου", "5 φορές να πέφτεις, 6 να σηκώνεσαι", "Αν αγαπάς κάτι αστο να φύγει, αν γυρίσει είναι δικό σου, αν όχι, δεν ήταν ποτέ" (μπορώ να συνεχίσω να γράφω τέτοια για ώρες), μπορείς να τον κατηγορήσεις ότι είναι χαζός - και να έχεις με το μέρος σου και τους επιστήμονες.
Το πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, εξέτασε λοιπόν πως σχετίζεται η δεκτικότητά μας απέναντι σε τέτοιες δήθεν βαθιά φιλοσοφημένες ατάκες, με το διανοητικό μας επίπεδο. Χρησιμοποιώντας τέσσερα διαφορετικά πειράματα, εξέτασαν 845 συμμετέχοντες, ζητώντας από καθέναν τους να αξιολογήσει κατά πόσο μια σειρά από φράσεις ήταν βαθυστόχαστες ή επιφανειακές.
Μερικές από τις εκφράσεις που τους δόθηκαν ήταν εντελώς ασυνάρτητες μπούρδες, ενώ άλλες ήταν ουσιαστικές συμβουλές ζωής, γραμμένες από guru της νέας γενιάς, όπως ο Deepak Chopra. Φυσικά οι ατάκες - αποκυήματα της φαντασίας, δεν ήταν τίποτ' άλλο πέρα από αναμειγμένα τσιτάτα ή ασυναίσθητες παλαβομάρες.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές τέσταραν τη νοημοσύνη των συμμετεχόντων με γνωστικά τεστ, ενώ τους έκαναν και ερωτήσεις σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας, τη θρησκεία, και το μεταφυσικό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνθρωποι που ήταν πιο δεκτικοί στα ψευτο-εμπνεσμένα κλισέ, ήταν περιορισμένης γνωστικής ικανότητας, θρήσκοι, και πιστεύουν πολύ πιο εύκολα σε θεωρίες συνωμοσίας.
Την επόμενη φορά που θα δημοσιεύσεις λοιπόν κάποια ατάκα, καλύτερα να τη μελετήσεις 2 φορές.
Αγγελική Γρηγορίου
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου