ΕΛ.ΑΣ - Προσοχή από σεξουαλικό εκφοβισμό μέσω Facebook.Η Αστυνομία συμβουλεύει.

elas-lyste.blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Νέους τρόπους να ξεγελούν ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, αποσπώντας τους ακόμα και χρήματα με απειλές, βρήκαν επιτήδειοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν χρησιμοποιεί το Facebook γιατί μπορεί να καταστεί στόχος  και θύμα σεξουαλικού εκφοβισμού.

Ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι οι επιτήδειοι έχουν βρει νέους τρόπους προσέγγισης των χρηστών και ότι πρόσφατα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας έχει γίνει δέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες, ο χρήστης (συνήθως άντρας) λαμβάνει ξαφνικά μήνυμα στο χώρο διαπροσωπικής επικοινωνίας από μια ελκυστική κοπέλα, η οποία ζητά επικοινωνία μαζί του μέσω άλλης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για να έρθουν σε οπτική επαφή ή ξαφνικά δέχεται βιντεοκλήση στο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας.

Όταν ο χρήστης ανταποκριθεί, ή όταν απαντήσει στην βιντεοκλήση, τότε η κοπέλα αρχίζει να προβαίνει σε σεξουαλικές πράξεις και τον καλεί να ανταποκριθεί και να βγάλει τα ρούχα του με σκοπό να τον καταγράψει ή αφού αποδεχτεί την κλήση. απλά τον καταγράφει για κάποια δευτερόλεπτα.

Ακολούθως, ο χρήστης λαμβάνει νέο μήνυμα με το οποίο ο διαδικτυακός διαφθορέας τον ενημερώνει ότι έχει βιντεοσκοποηθεί και αν δεν καταβάλει χρηματικό ποσό θα δημοσιοποιήσει το βίντεο. Ο χρήστης μπορεί να απειληθεί ότι θα δημοσιοποιηθεί βίντεο του με σεξουαλικό περιεχόμενο, έστω και αν δεν έχει ανταποκριθεί, παρά μόνο έχει αποδεχθεί την βιντεοκλήση.

Συμβουλές προς το κοινό:

Σε τέτοιες περιπτώσεις καλείται το κοινό να μην ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικούς εκφοβισμούς και να λαμβάνει κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως:

    Να κάνει block το ύποπτο προφίλ
    Να στέλνει αίτημα είτε μέσω της Αστυνομίας, είτε μέσω του Οργανισμού CyberEthics, για να διαγραφεί και να «μπλοκαριστεί» ο λογαριασμός του δράστη
    Να κάνει ανενεργό το λογαριασμό του για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να μην καταστεί δυνατόν να μπορεί να εντοπιστεί από τον δράστη με άλλο προφίλ
    Να μην ανταποκρίνεται με το να αποστέλλει οποιονδήποτε χρηματικό ποσό.

Ως εκ τούτου, το κοινό καλείται να μην ανταποκρίνεται καθόλου σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή σε βιντεοκλήσεις που προέρχονται από άγνωστα πρόσωπα και προειδοποιείται για άλλη μια φορά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.

Επίσης, καλείται, εάν πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού να προβαίνει σε καταγγελία και να ενημερώνει άμεσα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον αριθμό τηλεφώνου 22808200 ή να συμπληρώνει φόρμα καταγγελίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών αδικημάτων διαδικτύου της ιστοσελίδας της Αστυνομίας στο σύνδεσμο https://cybercrime.police.gov.cy/police/CyberCrime.nsf/subscribe_gr/subscribe_gr?OpenForm

Πηγή ➤ www.sigmalive.com


Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου