Στην αναμονή για τον επόμενο βαθμό εκατοντάδες αρχιφύλακες και ανθυπαστυνόμοι, Παρέμβαση της ΣΚΑΥ

   

 
 

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.3686/08 (Βαθμολόγιο) από 01-01-2009, καταργήθηκαν οι προαγωγικές εξετάσεις Αρχ/κων (μέσω εξετάσεων) που συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο στο βαθμό (5 έτη), για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό του Ανθ/μου. Έτσι οι Αρχ/κες που έχουν 5 έτη στο βαθμό προάγονται σε Ανθ/μους με σχετική απόφαση-διαταγή του κ. Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.. Με
τον ίδιο νόμο ρυθμίζονται και ζητήματα που αφορούν τους πτυχιούχους Αρχ/κες αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι προάγονται στον επόμενο βαθμό, οι μεν απόφοιτοι ΑΕΙ σε 2 έτη, οι δε απόφοιτοι ΤΕΙ σε 3 έτη.

Την 05-02-2008 προήχθησαν στο βαθμό του Αρχ/κα περίπου 600 συνάδελφοι, κατόπιν προαγωγικών εξετάσεων, για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του έτους 2008. Αυτοί οι συνάδελφοι την 05-02-2013, δηλαδή εδώ και χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, θα έπρεπε σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο να έχουν προαχθεί στο βαθμό του Ανθ/μου, καθώς βέβαια και οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, που συμπλήρωσαν τον ανωτέρω χρόνο.Ακόμη όμως περιμένουν…

Δυστυχώς συντελείται μία μεγάλη αδικία, η οποία τα τελευταία έτη παρουσιάζεται συνεχώς, αφού η διαταγή προαγωγής στο βαθμό του Ανθ/μου καθυστερεί και εκδίδεται 3 με 4 μήνες αργότερα, με αναδρομική ισχύ βέβαια. Αυτή η καθυστέρηση, έχει μία σειρά δυσμενών εργασιακών συνεπειών,σε οικονομικό,υπηρεσιακό και ηθικό επίπεδο, που θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε:

Οι κρατήσεις για την ονομασία στον επόμενο βαθμό θα καθυστερήσουν να έρθουν, όπως θα αργήσουν και οι μισθολογικές προαγωγές. Η αναδρομική βέβαια παροχή τους, παρόλα τα θετικά αποτελέσματα, θα επιφέρει και πολλές αρνητικές συνέπειες όπως είναι οι αυξημένες κρατήσεις, που θα υπάρξουν το συγκεκριμένο μήνα!!! Πιο συγκεκριμένα θα υπάρξουν οι γνωστές κρατήσεις για το ΤΕΑΠΑΣΑ, την σύνταξη, την εφορία, τον ΕΟΠΥΥ, το ΜΤΣ, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά αλληλεγγύης, το ταμείο ανέργων κτλ, συνυπολογίζοντας και τις κρατήσεις για τη βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή για τα ταμεία των πρώην ΕΧ και ΑΠ, οι οποίες γίνονται σε έξι (6) μηνιαίες ισόποσες δόσεις.

Εξάλλου, ενώ ο Αρχ/κας με εξετάσεις με τον Ανθ/μο, αλλά και τον Υπαστυνόμο Β’ και Α’ του Ν. 3686/08, έχουν ίδια οργανική θέση, γίνεται εύκολα αντιληπτό από την καθημερινή υπηρεσιακή πραγματικότητα, από όλους μας,ότι άλλο να είσαι Αρχ/κας, άλλο Ανθ/μος και άλλο Υπαστυνόμος. Ειδικότερα σε πολλές Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης επικράτειας, παρατηρούμε ότι εκτελούν καθήκοντα αναπληρωτή Διοικητή Ανθ/μοι. Παράλληλα σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο, στις περισσότερες περιπτώσεις άλλες οι υποχρεώσεις του Αρχ/κα και άλλες του Ανθ/μου, όπως είναι κοινά αντιληπτό!!!

Άλλη μία παρόμοια αδικία υπάρχει και στην περίπτωση των Ανθ/μων οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3686/08 σε συνδυασμό με το άρθρο 25 του Ν. 4058/12 που το τροποποίησε, και έχουν 26έτη πραγματικής υπηρεσίας ή 22έτη πραγματικής υπηρεσίας και 11έτη στο βαθμό αντίστοιχα, θα έπρεπε από αρχές Ιανουαρίου 2013, να προαχθούν στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β’. Τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν ανωτέρω για τους Αρχ/κες ισχύουν και σ’ αυτήν την περίπτωση. Ειδικότερα πέρα από τα οικονομικά, όπως αναφέρει ρητά ο νόμος, οι Υπαστυνόμοι Β’ αυτής της κατηγορίας, ενώ έχουν οργανική θέση Αρχ/κα – Ανθ/μου, εκτελούν παρόλα αυτά, τα καθήκοντα του βαθμού τους, δηλαδή του αξιωματικού.

Άλλωστε ας μη λησμονούμε πως το αρχηγείο, από την ανωτέρω κατηγορία Ανθ/μων έχει λάβει σχετικές αιτήσεις προαγωγής (τον Δεκέμβριο του 2012), όπου την αποδέχονται, αλλά παρόλα αυτά έκτοτε δεν έχει κάνει ουδεμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της διευθέτησης, απαξιώνοντας και θέτοντας, πολλά ερωτήματα από τους εκατοντάδες συναδέλφους της κατηγορίας αυτής….

Οι παραπάνω αναγραφόμενες αδικίες όμως, έρχονται σε αντίθεση με τις ετήσιες κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, του μηνός Μαρτίου κάθε έτους, (όπου μεγάλος αριθμός αυτών κρίνεται), αλλά δεν καθυστερεί ούτε μία στιγμή η προαγωγή τους, και όλα γίνονται μέσα σε λίγες ώρες, έπειτα από σχετική απόφαση του αρμοδίου συμβουλίου κρίσεων!! Έτσι προάγονται στον αμέσως επόμενο βαθμό, απολαμβάνοντας άμεσαόλα τα έννομα αποτελέσματα που έχει η προαγωγή, για τους ίδιους και για την Υπηρεσία. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τυχόν επίκληση, πως οι κατηγορίες των Αρχ/κων-Ανθ/μων που προάγονται ποσοτικά είναι μεγαλύτερες, από αυτές των αξιωματικών δεν ευσταθεί, εφόσον μιλάμε για κρίσεις αξιωματικών από το βαθμό του Αστυνόμου Α’ και πάνω…

Για τους χαμηλόβαθμους όμως συναδέλφους οι νόμιμες και προβλεπόμενες από νόμο προαγωγές τους (Ν. 3686/08), οι οποίες είναι υποχρεωτικό να γίνουν μέσα σε δεδομένα χρονικά πλαίσια, δυστυχώς, καθυστερούν για μήνες. Τα συμπεράσματα δικά σας….

Μέσα σε εποχές κρίσης κάθε εργασιακή «αδικία», με τη μορφή της καθυστέρησης χορήγησης της νόμιμης βαθμολογικής προαγωγής, επιφέρει πολλά υπηρεσιακά και όχι μόνο προβλήματα.

Περιμένουμε άμεσα την αποκατάσταση και διευθέτηση των ζητημάτων αυτών, που όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της κωλυσιεργίας, σε βάρος των εργαζομένων χαμηλόβαθμων αστυνομικών. Είναι αδιανόητο σε εποχές τεχνολογικής ανάπτυξης όπου υπάρχουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα (σύστημα Pol) να καθυστερούν τόσο πολύ οι εν λόγω προαγωγές..

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ-ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσ/νίκης
skaythess.gr
Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου