Oι Γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας ...


    
Σήμερα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετούν περίπου 6.776 γυναίκες, εκπροσωπώντας το 12,6% του προσωπικού του Σώματος.
 Οι γυναίκες στο Αστυνομικό Σώμα χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες, όσον αφορά στην κατάταξη, την εκπαίδευση, το χρόνο εργασίας, τις αποδοχές και τον εξοπλισμό που φέρουν.
 
Από το έτος 2003, η εισαγωγή και κατάταξη των γυναικών στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται χωρίς ποσόστωση θέσεων και με τα ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η εισαγωγή των γυναικών στις Αστυνομικές Σχολές γινόταν με ποσοστό 10% επί του αριθμού των αντρών.
 
 
 Το ίδιο ισχύει και για την εισαγωγή και κατάταξη αστυνομικών και ιδιωτών ως αστυνομικό προσωπικό ειδικών καθηκόντων.Οι γυναίκες αστυνομικοί εκπαιδεύονται κατά τον ίδιο τρόπο με τους άνδρες αστυνομικούς, στις ίδιες Αστυνομικές Σχολές και στα ίδια εκπαιδευτικά σεμινάρια (αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, προστασίας επισήμων προσώπων, κ.λπ.).
 
 
 Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπου η εξέλιξη των γυναικών στο Αστυνομικό Σώμα δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, γυναίκα αστυνομικός της Ελληνικής Αστυνομίας προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου, το έτος 2002.
 
 
 Προφίλ γυναίκας αστυνομικού
 Οι γυναίκες σήμερα υπηρετούν σε όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο επιτελικές, όσο και μάχιμες.
 
 
 Ενδεικτικά αναφέρονται:
 Υπηρεσίες Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. 296
Υπηρεσίες Ασφαλείας: (Ανθρωποκτονιών, Ηθών, Αλλοδαπών,
Ναρκωτικών, Ανηλίκων κ.α.)-1639
Προστασία Επισήμων Προσώπων-59
Υπηρεσίες Μεταγωγών – Δικαστηρίων-35
Τροχαία-690
 

Από το σύνολο των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας:
    26 είναι Διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών (Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας, Τμημάτων Τροχαίας, επί μέρους Τμημάτων Αστυνομικών Διευθύνσεων, κ.λπ.).
 
 
    84 υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), 6 στο Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) και 4 στα Ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
      52 εργάζονται στο εξωτερικό, ως προσωπικό ασφάλειας σε Διπλωματικές Αρχές (Πρεσβείες) και σε Διεθνείς Οργανισμούς (Europol, Interpol κ.λπ.).
 
     194- είναι Αστυνομικοί Ειδικών Καθηκόντων (χημικοί, γιατροί, κ.πλ.) και εργάζονται στα ιατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (βαλλιστικής εξέτασης όπλων, χημείο, ανάλυσης DNA, πλαστογραφίας, γραφολογίας κ.λπ.) και σε άλλες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
    Από τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας,  352 είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Σχολών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απόφοιτοι από τη Φιλοσοφική, την Ιατρική, τη Νομική, την Παιδαγωγική Σχολή, καθώς και Σχολές Οικονομικών Σπουδών.
 
 
6.146 είναι μητέρες.
Επίσης, 4.914 γυναίκες αστυνομικοί είναι πτυχιούχοι τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.
 
 
Μεταξύ των γλωσσών που ομιλούν οι γυναίκες αστυνομικοί, πέραν των συνηθισμένων (αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, γερμανική) περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:
ΑΡΑΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-3
ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-3
ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-1
ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-13
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-1
ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-5
ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-1
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-1
ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΓΛΩΣΣΑ-2
 
 
Ιστορικό
Οι κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία είναι οι εξής:
 1969: Κατάταξη των πρώτων 45 γυναικών Αστυφυλάκων στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων
1971: Πρόσληψη ως ειδικό προσωπικό γυναικών, 25 γυναικών στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής.
1983: Επετράπη η είσοδος γυναικών αστυνομικών στη σχολή Αξιωματικών σε ποσοστό 10% επί των  θέσεων που προκηρύσσονταν.
2003: Αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με την κατάταξη και εισαγωγή των γυναικών στο Αστυνομικό Σώμα, χωρίς ποσόστωση θέσεων και με τα ίδια κριτήρια εισαγωγής για άνδρες και γυναίκες.
 
 
Σήμερα: Οι γυναίκες απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (μάχιμες και επιτελικές) και αντιπροσωπεύουν το 10% του Σώματος.
 
 


Πηγή:Ελληνική Αστυνομία
Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 σχόλια :

  1. ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι γυναίκες της Ελληνικής αστυνομίας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων σε καθήκοντα που απαιτούνται (π.χ σωματικός έλεγχος γυναικών, γυναικείες φυλακές), δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλος ένας φεμινιστικός παραλογισμός που επιβάλλεται εδώ και δεκαετίες στον Δυτικό κόσμο.

    Οι γυναίκες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σωματικά ακατάλληλες για την αστυνομία (καθώς επίσης και για τον στρατό και την πυροσβεστική). Μία γυναίκα ύψους 1.70 δεν έχει την ίδια σωματική διάπλαση με έναν άνδρα 1.70. Το να επιτρέπονται γυναίκες ύψους 1.70 και να απορρίπτονται άνδρες ύψους 1.69 είναι σεξισμός κατά των ανδρών.

    Τα αγωνίσματα της αστυνομίας εξετάζουν μόνο φυσική κατάσταση και όχι σωματική δύναμη, ενώ και τα δύο είναι απαραίτητα. Οι γυναίκες έχουν το 90% της ταχύτητας, το 85% της αλτικότητας αλλά μόλις το 52-66% της δύναμης των ανδρών (συγκεκριμένα 52% στο πάνω σώμα και 66% στο κάτω σώμα). Συνεπώς, οι γυναίκες που περνάνε τα αγωνίσματα της αστυνομίας δεν έχουν τις ίδιες σωματικές ικανότητες με τους άνδρες. Σε έρευνα που έγινε στον Αμερικανικό στρατό, το 68% των ανδρών στρατιωτών μπορούσαν να φορτώσουν μια οβίδα 45 κιλών στον όλμο ενώ μόλις το 1% των γυναικών στρατιωτών. Εάν αυτή η άσκηση ήταν κριτήριο εισαγωγής, το ποσοστό των γυναικών θα έπεφτε από το 13% στο 0.19%, δηλαδή μόλις 1 στους 526 στρατιωτικούς θα ήταν γυναίκα έναντι 1 στους 8 που είναι σήμερα! Σε μια άλλη έρευνα που έγινε στην Αμερικάνικη αστυνομία, ο μέσος αστυνομικός μπορούσε να σηκώσει στον οριζόντιο πάγκο (bench press) 97,4kg ενώ η μέση αστυνομικός μόλις 40,8kg. Δηλαδή ο μέσος άνδρας αστυνομικός ήταν 2,38 φορές δυνατότερος, πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνο δεν μειώθηκε η διαφορά της δύναμης των φύλων με την εκπαίδευση αλλά αυξήθηκε!

    Ένα ακόμα θέμα είναι τα όρια ηλικίας. Τα 18χρονα κορίτσια έχουν αντίστοιχες σωματικές ικανότητες με αγόρια 13 ετών ενώ οι γυναίκες στην αθλητική τους ακμή (24-30) έχουν αντίστοιχες σωματικές ικανότητες με αγόρια 14 ετών. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι το ελάχιστο όριο των 18 ετών, αλλά το μέγιστο όριο των 28 ετών. Οι άνδρες διατηρούν μεγάλο προβάδισμα έναντι των γυναικών σε φυσική κατάσταση μέχρι τα 45, ενώ σε σωματική δύναμη μέχρι τα 70. Δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική ένας άνδρας 35 ετών να κρίνεται ακατάλληλος αλλά μια γυναίκα 25 ετών κατάλληλη.

    Το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα εδώ και πάνω από 5 δεκαετίες έχει συνηθίσει να κερδίζει “δικαιώματα” χωρίς τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που συνοδεύουν τα δικαιώματα αυτά και να το παρουσιάζει ως ισότητα με την ανοχή των περισσότερων ανδρών. Αυτή η ανοχή έχει όρια και δεν είναι απεριόριστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή