Άκης Τσοχατζόπουλος: Από το ΠΑΚ, στην χλιδή και στη φυλακή - Σπάνιες φωτό!





Υπήρξε έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου.Παραλίγο διάδοχός του. Μακροβιότερος υπουργός Άμυνας και υπουργός σε πολλά διαφορετικά και σημαντικά υπουργεία.Η προσωπική του ζωή απασχόλησε κι αυτή τη κοινή γνώμη. Το όνομά του ενεπλάκη σε πολλές υποθέσεις εξοπλισμών.

Κι έτσι ήρθε η σύλληψη και η προφυλάκιση. Τώρα η δίκη και η καταδίκη. Η ιστορία του Άκη Τσοχατζόπουλου ,η άνοδος και η πτώση θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία. Ένα πολιτικό θρίλερ που θα τα έχει όλα. Δόξα,χρήμα,σκοτεινές πτυχές, πτώση.

Ήταν 19 Δεκέμβρη του 1939, όταν κάτω από τον αστερισμό του Τοξότη, γεννήθηκε στην Αθήνα ένα αγοράκι με όμορφα μεγάλα γαλάζια μάτια, η πολυτάραχη ζωή του οποίου θα μπορούσε άνετα να γίνει βιβλίο. Ο πατέρας του Ευάγγελος, ή κυρ Βαγγέλης, όπως τον φώναζαν οι δικοί του άνθρωποι, ήρθε από την Πόλη και μέσα του έκρυβε την αγάπη για την Ελλάδα, και το καλό φαγητό ενώ χαρακτηριζόταν από το καλό γούστο του, όπως άλλωστε όλοι οι Κωνσταντινουπολίτες. Η μητέρα του μικρού παιδιού η κυρία Αρετή γεννήθηκε στα Γιάννενα.



Οι γονείς του Άκη και ο Άκης σε παιδική ηλικία

Η μοίρα έφερε το ζευγάρι να γνωριστεί και να ερωτευτεί και τελικά να παντρευτεί και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν τον πόλεμο ο Ευάγγελος και η Αρετή Τσοχατζοπούλου, κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Εκεί η κυρία Αρετή γέννησε τον πρωτότοκο. Το πρώτο από τα 3 αγοράκια της. Τον Αθανάσιο – Απόστολο. Ένα χρόνο αργότερα ο Ευάγγελος παρουσιάζεται φαντάρος και πολεμά στο Αλβανικό μέτωπο. Με την συνθηκολόγηση το 1941, επιστρέφει στην οικογένεια του. Η Αθήνα δεν τον γεμίζει και αποφασίζει να μετακομίσει πίσω στην πόλη που λατρεύει και που του θυμίζει έντονα την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη.



παιδικά χρόνια στη θεσσαλονίκη

Ο Αθανάσιος – Απόστολος μεγάλωνε και αγαπούσε τη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Σαν έφηβος ήταν ψηλός και εντυπωσιακός. Λάτρευε να παίζει μπάσκετ και αγαπούσε πολύ τον ΠΑΟΚ. Δεν θα μπορούσε παρά να πάει να γραφτεί στο σύλλογο και να προπονείται. Έπαιξε και για δυο χρόνια σαν small forward.

Γλεντζές και έξω καρδιά από τους λίγους, ήταν πάντα η ψυχή της παρέας. Οι φίλοι του τον φώναζαν “Τσόχα” ή για συντομία “Άκη”.







Το 1959 αποφασίζει να φύγει από τη χώρα. Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει πολύ και όποιος ήταν και λίγο αριστερών πεποιθήσεων και λίγο με επαναστατικές ιδέες, ή δεν άντεχε τα πολλά πολλά δεν είχε περιθώρια να αναπνεύσει...
Μόναχο πολυτεχνική σχολή. Ο Άκης παίρνει το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού και αποφασίζει να παραμείνει στη Γερμανία. Δουλεύει σε ένα ένα τεχνικό γραφείο και παράλληλα παίρνει και δεύτερο πτυχίο στην ειδικότητα του, αυτό του Οικονομολόγου μηχανικού. Θα μείνει στη Γερμανία για 16 ολόκληρα χρόνια και θα δουλέψει σε Δημόσια έργα σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία.



1964 ο πρώτος μεγάλος έρωτας της ζωής του. Η Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Την παντρεύεται και μαζί της αποκτά μια κόρη και ένα γιο.

Το 1968 έμελλε να είναι η χρονιά που θα σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στις αρχές του έτους επιχειρεί να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη αλλά η χούντα του αφαιρεί την ιθαγένεια και του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα.

Λίγους μήνες αργότερα στη Φρανκφούρτη γνωρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η σχέση θυελλώδης. Σχεδόν τον λατρεύει. Ο Παπανδρέου βάζει την πολιτικά αριστερή σκέψη του Άκη, στα μονοπάτια του σοσιαλισμού. Γίνεται ο μέντορας του.





Στη Γερμανία η πολιτική του δραστηριότητα γίνεται εντονότατη και όπου βρεθεί και όπου σταθεί κατακεραυνώνει τους συνταγματάρχες. Το 1970 γίνεται μέλος του ΠΑΚ. Πέντε χρόνια αργότερα το 1975, επιστρέφει στην Ελλάδα και εντάσσεται (από τα ιδρυτικά στελέχη) στο νεοϊδρυθέν ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου σε κάθε του βήμα.








Στις εκλογές του 1981 συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του ενώ στις εκλογές του 2009 αρνήθηκε να κατέβει.

Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός, κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και της αδυναμίας του να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.



Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του (Ιανουάριος 1996) έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι). Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως και πάλι να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.

Από το 1996 έως το 2000 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το 2004 παντρεύεται για δεύτερη φορά με τη Βασιλική Σταμάτη, με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη. Κάπου εδώ ξεκινάει και η πτώση ενός από τα πλέον ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αναγνωρίσιμο σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Το όνομα και μόνο “Ακης” σε παρέπεμπε στον Τσοχατζόπουλο ανεξάρτητα πολιτικής πεποιθήσεως. Ο Άκης αποφασίζει να παντρευτεί και με θρησκευτικό γάμο τη Βασιλική Σταμάτη, στο Παρίσι. Μια μικρογραφία ενός Βασιλικού γάμου που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα για την απίστευτη χλιδή και πλούτο που εκπέμπει. Η γαμήλια δεξίωση θα γίνει στο ξενοδοχείο “4 SEASONS” με θέα τον πύργο του Άιφελ. Ο κόσμος αναρωτιέται: “ μα που τα βρήκε τόσα λεφτά και κάνει τέτοιο γάμο”









Η ΠΤΩΣΗ

Τον Μάιο του 2010 οι εφημερίδες Καθημερινή και Πρώτο Θέμα με δημοσιεύματά τους αποκάλυψαν ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου τρεις ημέρες πριν την ψήφιση του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που ανάμεσα στα άλλα πενταπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες (offshore) εταιρίες, αγόρασε έναντι ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ οικία στην οδό Αρεοπαγίτου από ... offshore εταιρεία. Εντύπωση προκαλεί το ότι ένας εκ των παλαιών ιδιοκτητών ήταν και η offshore εταιρεία TORCASO Investments Ltd, η οποία έχει αναμειχθεί με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ενώ παράλληλα με εντολή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, το θέμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος.

Την 1η Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το όλο θέμα, ενώ έρευνα ξεκίνησε και το ΣΔΟΕ. Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή διαφάνειας σκανδάλων ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγω των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του. Ο ίδιος ο Άκης Τζοχατζόπουλος δήλωσε ότι κάποιες σκοτεινές δυνάμεις επιζητούν την πολιτική του εξόντωση.



Στις αρχές του 2011 και ύστερα από την έρευνα της επιτροπής της βουλής, που συντάχθηκε για την έρευνα των σκανδάλων, βγήκαν στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία περί συμμετοχής του Άκη Τσοχατζόπουλου στο σκάνδαλο της SIEMENS. Για την ακρίβεια στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται για τις ενέργειές του ως υπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο από το 1996 έως 2001. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις ομολογίες των διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων της Siemens ότι «λάδωσαν» για τα Patriot.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2011 ξαναβρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, και ελέγχθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβίαση φορολογικού κώδικα. Στις 18 Μαρτίου ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γνωστού Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και ζήτησε και ασφαλιστικά μέτρα. Αιτία αποτέλεσε δημοσίευση του περιοδικού το Φεβρουάριο του 2011, που ανέφερε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος συμμετείχε στην ομώνυμη υπόθεση δωροδοκιών της Ferrostaal.

Στις 2 Μαρτίου ακολούθησε αντίστοιχη υπόθεση με αυτή του Spiegel. Αυτή τη φορά ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου δημοσίευσε στοιχεία που φέρεται να εμπλέκουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις υποθέσεις με τις μίζες και τα υποβρύχια. Ο Τσοχατζόπουλος απάντησε άμεσα με μήνυση, ζητώντας πολλές χιλιάδες Ευρώ ως αποζημίωση και απαίτησε να ανακαλέσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος.
Στις 31 Μαρτίου επιτροπή της βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς και του Γιώργου Αλογοσκούφη και ακόμη ενός πρώην υπουργού επί ΝΔ, που βρέθηκαν στο λογαριασμό του καταθέσεις ύψους 178 εκ. Ευρώ. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν έχει προβεί σε παρατυπίες και το κατά πόσο αληθή είναι τα φορολογικά στοιχεία που παραθέτει τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν άμεση και υπεραμύνθηκε της προσωπικότητας του δηλώνοντας έκπληκτος για το συγκεκριμένο αίτημα της επιτροπής της βουλής, ενώ ζήτησε να γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των Ελλήνων βουλευτών. Μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα της επιτροπής της βουλής ζήτησε και πάλι εξηγήσεις για τον έλεγχο της περιουσίας του, με το γραφείο τύπου του να ζητάει από τους υπεύθυνους να τοποθετηθούν άμεσα.

Νέες αποκαλύψεις έφτασαν στο φως της δημοσιότητας στις αρχές Απριλίου 2011 και αφορούσαν συνάντηση που είχε ο Άκης Τσοχατζόπουλος με εκπροσώπους της Ferrolstaal για τη πώληση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Real News ο Άκης Τσοχατζόπουλος δέχτηκε τις ευχαριστίες των Γερμανών εκπρόσωπων που προτιμήθηκαν για την αγορά, χωρίς όμως να έχει υπογραφεί ήδη συμφωνία. Στις 3 Απριλίου ο Άκης ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για το εξώφυλλο της Real News, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του τον προσβάλλει.

Περί τα μέσα Απρίλη 2011 ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Τσοχατζόπουλου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην βουλευτής αντέδρασε στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σύμπνοια με τη Νέα Δημοκρατία και για λανθασμένες κινήσεις εναντίον του. Μερικές ημέρες αργότερα ο ίδιος αποφάσισε να προσφύγει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιώαννη Τέντε, με αίτημα την επίσπευση της διερεύνησης του πόθεν έσχες του από τον ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μιχάλη Καρχιμάκη στις 11 Απριλίου 2011, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε στην οριστική διαγραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ.

Στις 28 Απριλίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες ύστερα από ψήφιση στη βουλή με συντριπτική πλειοψηφία (226 υπέρ - 9 κατά) για τη διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής, ώστε να διαπιστωθεί αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος φέρει ποινική ευθύνη στην υπόθεση προμήθειας των Γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.


Πηγή ➤ briefingnews.

Share on Google Plus

Νms

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου