"Θολό" το τοπίο με την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας - Τι λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη



ΛΥΣΤΕ blog ➤ "Θολό" φαίνεται ότι είναι το τοπίο όσον αφορά στο "καυτό" θέμα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, με τους αστυνομικούς -αλλά και πολλούς τοπικούς φορείς- να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Η υπόθεση είχε "παγώσει" έπειτα από το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε μετά τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό και από την επιστολή της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών της Αστυνομίας, όσο κι από αυτήν του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, προς τον Υπουργό Νίκο Δένδια, υπάρχει ακόμα αρκετό "ζουμί" στην υπόθεση.

Να υπενθυμίσουμε ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός και από τη διαφαινόμενη κατάργηση του ΤΑΕ, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην ομαλή λειτουργία της αστυνόμευσης στην Κρήτη (Διαβάστε ΕΔΩ).

Επιστολή προς το Υπουργό Δημόσιας Τάξη και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια απέστειλε η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια των μελών της σχετικά με τη τροποποίηση του άρθρου 30 του Σχεδίου Νόμου για την Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ.κ. Βουλευτές,

Η Ένωσή μας θέλει να σας εκφράσει την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψή της και να σας μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας σχετικά με τη τροποποίηση του άρθρου 30 του Σχεδίου Νόμου για την Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που προβλέπει τις έδρες των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων που θα υπάγονται στο κλάδο Τάξης και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ασφάλειας που θα υπάγονται στο κλάδο Ασφάλειας.

Εν προκειμένω και ενώ στο αρχικό Σχέδιο Νόμου το άρθρο 30 παρ. 2 εδαφ. γ’ ανάφερε ότι:

«Οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας και συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές»

- που σημαίνει ότι η νεοϊδρυθείσα Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης θα έχει έδρα το Ηράκλειο, όπου σήμερα εδρεύει Διοικητικά η Περιφέρεια Κρήτης,παρατηρούμε ότι τροποποιήθηκε η εν λόγω διάταξη ως εξής:

«Οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία
και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές και εδρεύουν όπου και οι και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας που λειτουργούν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου»

ενώ παράλληλα προστίθεται στη παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου το εδάφιο β΄ που αναφέρει ότι:

«…οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του κλάδου Τάξης»,

- που σημαίνει ότι βάσει των νέων ρυθμίσεων, τόσο η νεοϊδρυθείσα Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Αιγαίου & Κρήτης, όσο και η νεοϊδρυθείσα Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης θα έχουν έδρα τα Χανιά, όπου σήμερα εδρεύει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης.

Άποψη της Ένωσής μας είναι ότι για το καθορισμό των εδρών των νεοϊδρυθεισών αυτών υπηρεσιών όπου και θα αποτελούν τα κέντρα επιχειρήσεων σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη παράμετροι όπως: συχνότητα διάπραξης εγκλημάτων σε συνάρτηση με το τόπο τέλεσης, συχνότητα και τόπος πραγματοποίησης διαδηλώσεων - συναθροίσεων - αθλητικών συναντήσεων, πληθυσμιακά κριτήρια, χιλιομετρικές αποστάσεις από τις νέες έδρες μέχρι τις υπηρεσίες που θα υπάγονται σε αυτές αλλά και έμψυχο δυναμικό που θα στελεχώσει τις νέες αυτές υπηρεσίες.

Επίσης λαμβάνοντας υπόψη την ήδη υπάρχουσα κατανομή του αστυνομικού προσωπικού στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις του Νησιού, εκτιμούμε ότι κανείς από τους τέσσερις νομούς δεν μπορεί αριθμητικά να στελεχώσει επαρκώς και τις δύο αυτές υπηρεσίες.

Τέλος, για όλους τους προαναφερόμενους λόγους προτείνουμε όπως οι έδρες των δύο αυτών νεοϊδρυθεισών υπηρεσιών κατανεμηθούν αναλογικά σε δύο νομούς του Νησιού με γνώμονα αφενός μεν την ομαλή λειτουργία τους και αφετέρου την ασφάλεια του πολίτη."

Αυγενάκης προς Δένδια: «Επιβάλλεται να επικρατήσει η λειτουργικότητα, η ισορροπία και η λογική κατά την αναδιάρθρωση των νέων Δομών της Αστυνομίας στην Κρήτη»

Στις έδρες της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Κλάδου Τάξης (στα Χανιά) και της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Ασφαλείας Κρήτης (στο Ηράκλειο), αναφέρεται σε επιστολή, αλλά και σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια. Πιο συγκεκριμένα, με την αλλαγή που προκύπτει στην κατανομή των νέων δομών της Αστυνομίας στην Κρήτη, από μεταγενέστερη τροποποίηση του σχεδίου νόμου, και οι δύο νεοϊδρυόμενες Διευθύνσεις θα εδρεύουν στα Χανιά. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης θα τοποθετηθεί σήμερα, από το βήμα της Βουλής για το σχέδιο νόμου,  αλλά και την κατανομή των Διευθύνσεων στην Κρήτη.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
«με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ το έργο σας, για την αναδιοργάνωση των Σωμάτων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με το σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.
    Ωστόσο, με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας επισημάνω ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την Κρήτη, που προκύπτει από την τροποποίηση του άρθρου 30, παρ. 2, εδαφ. γ΄ του σχεδίου νόμου. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι: «οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας και συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές», δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση στον Νομό Ηρακλείου.
    Ωστόσο, με βάση την μεταγενέστερη ρύθμιση «οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές και εδρεύουν όπου και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας που λειτουργούσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος» δηλαδή στα Χανιά. Μάλιστα, η ίδια ρύθμιση επεκτείνεται και για τις νεοϊδρυόμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφαλείας, οι οποίες θα «εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες του Κλάδου Τάξης, της προηγούμενης παραγράφου».
    Όπως γίνεται αντιληπτό, με το αρχικό σχέδιο νόμου, και οι δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις που δημιουργούνται θα έπρεπε να μεταφερθούν στο Ηράκλειο, Διοικητική έδρα της Κρήτης.
    Σήμερα, με την μεταγενέστερη ρύθμιση και οι δύο αυτές Διευθύνσεις θα πρέπει να εδρεύουν στα Χανιά, όπου είναι εγκατεστημένη μέχρι και σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης.
    Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, πέραν των τοπικών ισορροπιών, που έρχονται σε «δεύτερη μοίρα», απαιτεί και την μεταφορά προσωπικού για την στελέχωση της νεοϊδρυόμενης Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας.
    Την ώρα δηλαδή, που ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Κρήτης, βρίσκεται συγκεντρωμένος στον Νομό Ηρακλείου, την ώρα που πολλές και πολύ πρόσφατες υποθέσεις μείζονος σημασίας για το Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή, ξεδιαλύνονται μετά από συστηματική δουλειά των Αξιωματικών και της Ελληνικής Αστυνομίας της  Κρήτης, ιδιαίτερα του τμήματος Ασφαλείας, την ίδια ώρα -εάν δεν τροποποιήσετε την μεταγενέστερη ρύθμιση που συζητούμε και ολοκληρώνεται αύριο στην Ολομέλεια- Εσείς έμμεσα, θα εισηγείστε και την αποδυνάμωση προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφαλείας από τον πολυπληθέστερο Νομό της Κρήτης, κάτι, που είμαι βέβαιος πως δεν επιθυμείτε.
    Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή η όλη προσπάθεια για την αναδιοργάνωση των Σωμάτων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση και με γνώμονα την μέγιστη αξιοποίηση των υποδομών και του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρακαλώ όπως επανεξετάσετε την επαναφορά της αρχικής ρύθμισης, ή έστω κατανείμετε αναλογικά τις δύο νέες Διευθύνσεις:
•    στα Χανιά την έδρα της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Κλάδου Τάξης (μέχρι και σήμερα έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης) και
•    στο Ηράκλειο την έδρα της νεοϊδρυόμενης Διεύθυνσης Ασφαλείας Κρήτης (όπου πέρα από το εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό, διαθέτει και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή).»





Πηγή ➤ creteplus.

Share on Google Plus

Νms

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου