Τι να κάνετε σε περίπτωση “εισβολής”
Κάθε εβδομάδα έχουμε εκατοντάδες «χτυπήματα» σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα από ληστές και διαρρήκτες, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικά στην καρδιά του καλοκαιριού που οι πόλεις ερημώνουν και οι κακοποιοί αλωνίζουν ανενόχλητοι.
Τα φαινόμενο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Για να προλάβουμε τις διαρρήξεις, όταν είμαστε απόντες από τι σπίτι ή τις ληστείες αν συμβεί να βρισκόμαστε σ΄ αυτό την στιγμή της “εισβολής” των κακοποιών η Αστυνομία έχει καταρτίσει ένα κατάλογο οδηγιών. Αξίζει να τις διαβάσουμε με προσοχή.
Μέτρα πρόληψης
Βασικό κομμάτι είναι η πρόληψη…
«Η εποχή που αφήναμε πόρτες και παράθυρα ανοικτά έχει περάσει ανεπιστρεπτί γιατί υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα ώρα και στιγμή να γίνουμε παθόντες. Πόρτες και παράθυρα κλειστά και η κεντρική είσοδος κλειδωμένη με τον ειδικό σύρτη ασφαλείας. Ποτέ δεν αφήνουμε το κλειδί πάνω στην πόρτα. Είναι μεγάλο λάθος. Ακόμη και αν η πόρτα είναι ασφαλείας, δίνεται η δυνατότητα στους εξειδικευμένους διαρρήκτες με ένα ειδικό έλασμα που θα τοποθετήσουν μέσα στην κλειδαριά να πιάσουν το κλειδί και να την ξεκλειδώσουν».
Φυσικά η τεχνολογία βοηθάει. «Πάντα πρέπει να ενεργοποιούμε το συναγερμό. Ακόμη και στην περίπτωση που είμαστε μέσα στο σπίτι ο συναγερμός πρέπει να ενεργοποιείται κανονικά έτσι ώστε να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας σε ρολά και παράθυρα που πάνε να παραβιαστούν.
Ένα φως στην κεντρική είσοδο που ενδεχομένως φαίνεται από το ματάκι ή από ένα παράθυρο σε περίπτωση που κάποιος κοιτάξει από έξω για να τσεκάρει αν οι ένοικοι ή οι ιδιοκτήτες βρίσκονται εντός της οικίας μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Υπάρχουν όμως και κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει αυτή την εποχή που η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση να δίνουμε μεγάλη σημασία. Σε περίπτωση που δεχτούμε ξένο άτομο στο σπίτι μας, όπως έναν τεχνικό, υδραυλικό ή ακόμη και έναν ντελίβερι, αποφεύγουμε να αφήνουμε πράγματα εκτεθειμένα ή χρήματα που να δίνουν την εντύπωση πως έχουμε χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα και να γίνουμε στόχοι. Ποτέ δεν γνωρίζεις τις προθέσεις αγνώστων ατόμων που μπαίνουν σε ένα σπίτι. Αν κάτι τους «γυαλίσει» μπορεί να βάλουν στο μάτι και να «επισκεφθούν» ακόμη και ένα μήνα αργότερα το στόχο τους λέει αστυνομικός διευθυντής και συμπληρώνει «Πρέπει να ξεφύγουμε από την κακή συνήθεια να δείχνουμε όσο περισσότερο πλούτο στους επισκέπτες για να «πουλάμε μούρη». Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλούμε». Τέλος «Ένας σκύλος λειτουργεί πάντοτε αποτρεπτικά. Θα γαβγίσει και θα μας ξυπνήσει αφενός, αφετέρου ωστόσο θα κάνει τον δράστη να διστάσει να μπει μέσα στο σπίτι» εξηγεί.
Εισβολή την ώρα του ύπνου
Τον τελευταίο χρόνο, κατεγράφησαν περισσότερες εισβολές σε σπίτια συγκριτικά με πέρυσι όπου σημειώθηκαν 432 «έφοδοι» σε οικίες. Στη ΓΑΔΑ υπάρχουν εκατοντάδες φάκελοι υποθέσεων που δεν έχουν εξιχνιαστεί, πίσω από τις οποίες κρύβονται οι ομάδες των αδίστακτων ενόπλων εισβολέων. Μάλιστα, οι αστυνομικοί γνωρίζουν - στις μεγάλες υποθέσεις - ποια συμμορία κρύβεται πίσω από κάθε χτύπημα αφού κάθε ομάδα έχει το δικό της τρόπο δράσης, συγκεκριμένο αντικείμενο και περιοχές - στόχους.
«Αν διαπιστώσουμε πως ο δράστης ή οι δράστες βρίσκονται εντός της οικίας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Το βασικότερο και πολυτιμότερο όλων των αγαθών είναι η ανθρώπινη ζωή. Πρέπει λοιπόν να τη διαφυλάξουμε. Δεν έχει σημασία αν μας πάρουν ένα ρολόι, χρήματα ή κοσμήματα» λέει ο προϊστάμενος τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής και συμπληρώνει «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε ψύχραιμοι προσποιούμενοι ακόμη και ότι κοιμόμαστε με σκοπό να συγκρατήσουμε όσο περισσότερα στοιχεία μπορούμε για τα άτομα όπως τη φιγούρα τους, ύψος, σωματική διάπλαση, χροιά φωνής, εθνικότητα, αν είναι δηλαδή Έλληνες ή αλλοδαποί»
Συνήθως οι κακοποιοί θα ψάξουν για χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα θα τα πάρουν και θα εξαφανιστούν. Πολλές φορές ενδεχομένως να αποσπάσουν τα κλειδιά των αυτοκινήτων και να τα κλέψουν. Μόλις διαπιστώσουμε ότι έφυγαν, ενημερώνουμε αμέσως την Αστυνομία και μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί δεν πειράζουμε τίποτα.
Τετ α τετ
«Στην περίπτωση που είμαστε ξύπνιοι και έρθουμε αντιμέτωποι με τους δράστες πρέπει όλα να γίνουν με απόλυτα ηρεμία έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε αρνητικό κλίμα. Αν έχουμε άγχος ή φωνάξουμε μπορεί επιτεθεί και να τραυματίσει. Ηρεμία λοιπόν και στην προσπάθεια αυτή να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε όσο περισσότερα χαρακτηριστικά μπορούμε» συμβουλεύει ο αρμόδιος αξιωματικός της Ασφάλειας και συνεχίζει «Η πρώτη ερώτηση που συνήθως κάνουν, είναι που «έχεις τα λεφτά», του υποδεικνύουμε και αφήνουμε να εξελιχθούν με ηρεμία και χωρίς πανικό τα γεγονότα. Χωρίς φυσικά να υποδείξουμε άλλα πολύτιμα αντικείμενα στοχεύοντας στη μικρότερη δυνατή ζημία»
Όπως λένε οι αστυνομικοί δεν θα πρέπει σε καμιά επίπτωση να αντιδράσουμε δυναμικά ή να βγάλουμε όπλο. Αν και σήμερα – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ - περισσότεροι από 1.700.000 πολίτες καταφεύγουν στη λύση της καραμπίνας όχι για να κυνηγήσουν αλλά για να φυλάξουν τα σπίτια τους.
Πηγή ➤ eglimatikotita
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου