ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)
Ξεκίνησε την Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, στο Α’ πενταμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών, η δίκη για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ο οποίος την νύχτα της 19ης Ιανουαρίου του 2009 αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του μετά από 192 εφιαλτικές ώρες… στα χέρια τους και αφού πρώτα η σύζυγός του Κατερίνα Παναγοπούλου, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, κατέβαλε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ (προσημειωμένα) ως λύτρα για την απελευθέρωση του.
Η δίκη η οποία ξεκίνησε σήμερα, για λόγους ασφαλείας στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, διεκόπη για τις 6 Νοεμβρίου μετά από ομόφωνη αίτηση όλων των δικηγόρων, οι οποίοι ζήτησαν, στα πλαίσια μιας «δίκαιης δίκης» περισσότερο χρόνο με τους πελάτες τους, οι οποίοι κατέφθασαν αργά χθες το βράδυ από τις φυλακές όπου κρατούνται.
Επίσης οι δικηγόροι των κατηγορουμένων προέβαλαν και τα εξής αιτήματα:
-Φωνοληψία της δίκης και όχι απλή καταγραφή «με τον παλιομοδίτικο τρόπο» (χαρτί και στυλό). Σύμφωνα με αίτημα του δικηγόρου του Παναγιώτη Βλαστού κύριου Φραγκίσκου Ραγκούση, με το οποίο συμφώνησαν τόσο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων όσο και η πολιτική αγωγή, «στην εν λόγω δίκη έχει σημασία να καταγράφεται ακόμα και το «και» τόσο των μαρτύρων όσο και των κατηγορούμενων» και για αυτό ζήτησε να γίνει ηχητική καταγραφή ολόκληρης της δίκης, μια διαδικασία που όπως ο ίδιος ανέφερε δεν θα κοστίσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης περισσότερα από 25.000 ευρώ. Την πρόταση απέρριψε ο εισαγγελέας αναφέροντας ότι ο κύριος Ραγκούσης «ευαγγελίζεται μια χώρα που λειτουργεί σωστά και πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει».
Την ίδια στιγμή ζητήθηκε από τους συνηγόρους, εφόσον πραγματοποιείται η δίκη μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού (κάτι που επηρεάζει την ψυχολογία των μαρτύρων και των κρατουμένων, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν), τουλάχιστον να μην γίνεται η καταγραφή των προσωπικών στοιχείων όσων επιθυμούν να παρευρεθούν εκεί είτε σαν μάρτυρες είτε σαν απλοί παρατηρητές. Οι δικηγόροι ζήτησαν μια δημόσια δίκη και το αίτημα αυτό απορρίφθηκε επίσης από τον εισαγγελέα αναφέροντας ότι «η δίκη πρέπει να γίνει κάτω από ήρεμες και ασφαλείς συνθήκες και η καταγραφή των προσωπικών στοιχείων δεν προσβάλει με κανέναν τρόπο όσους παρευρίσκονται στο δικαστήριο».
Τέλος το αίτημα στο οποίο οφείλεται και η διακοπή της δίκης, ήταν να έρθουν σε επικοινωνία οι δικηγόροι με τους κρατούμενους, μιας και κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει νωρίτερα.
Στο δικαστήριο βρέθηκε η σύζυγος του Περικλή Παναγόπουλου καθώς όμως και τα παιδιά του, ωστόσο ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Ο Περικλής Παναγόπουλος σύμφωνα με την πολιτική αγωγή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και πνευμονικό οίδημα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως: Η δίκη για την υπόθεση του «Συνδικάτου του εγκλήματος» , ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 στο Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό. Μετά από διαδικασία που κράτησε δεκαοκτώ μήνες, έξι από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι ενώ δύο απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες. Οι φυσικοί αυτουργοί κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένη κλοπή με ηθικούς αυτουργούς τους Βλαστό και Σκαφτούρο σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, για τις κατηγορίες που αφορούν τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή, συνολικού ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για το πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με δημοσιεύματα κάποιες κινήσεις με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα της απαγωγής του Παναγόπουλου, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Η απαγωγή του κ. Παναγόπουλου είχε σημειωθεί το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 στο Καβούρι. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος μετά από 13 ημέρες, ύστερα από καταβολή λύτρων ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ξετυλίξουν το κουβάρι του νήματος της πολύκροτης υπόθεσης και να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης 20 άτομα της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων κρίθηκαν ένοχοι οι 18 από αυτούς.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, 17 από τους κατηγορούμενους είναι ένοχοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Δέκα από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για σειρά εκρήξεων.
Συγκεκριμένα: Οι Παναγιώτης και Ιωάννης Σκαφτούρος κρίθηκαν ένοχοι ως ηθικοί αυτουργοί της πράξης, ενώ οι Απόστολος Πετράκης, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγάνης και Χαράλαμπος Μουστάκας κηρύχθηκαν από το δικαστήριο φυσικοί αυτουργοί της απαγωγής.
Ανάμεσά τους και οι Βασίλης Στεφανάκος και Γιώργος Τρομπούκης – ο οποίος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για την υπόθεση της απαγωγής- όπως και οι Εμμανουήλ Σκαρλάτος και Ιωάννης Θώδης. Ένοχος για την συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση κρίθηκε και ο Γιάννης Θεοδωράκης.
Ένοχοι για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου στο Γαλάτσι το 2008 κρίθηκαν οι Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ως φυσικός αυτουργός, και Γιώργος Κατσαγάνης για άμεση συνέργεια. Ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας κρίθηκαν οι Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος.
Το δικαστήριο κήρυξε αθώους όλων των κατηγοριών τη δικηγόρο Ελισσάβετ Πούλιου και τον Εμμανουήλ Λασιθιωτάκη.
24,5 χρόνια στον Πετράκη, ένοχοι Σκαρλάτος και Θεοδωράκης
Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο ρεθυμνιώτης Απόστολος Πετράκης, τον οποίο το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν ένας από τους φυσικούς αυτουργούς της απαγωγής του εφοπλιστή.
Ο Πετράκης κατηγορούνταν για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, για αρπαγή από κοινού με σκοπό να εξαναγκαστεί ο παθών ή κάποιος άλλος σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, για διακεκριμένες κλοπές από κοινού, για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών που θα χρησιμοποιούνταν από άλλον προορισμένες να προξενήσουν την έκρηξη σε ξένα πράγματα, για κατ’ εξακολούθηση προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία και αποκλειστική χρήση και για παράνομη οπλοκατοχή. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 24,5 ετών.
Ο Μανώλης Σκαρλάτος κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών, ενώ αθωώθηκε για τις κατηγορίες της απαγωγής και των διακεκριμένων κλοπών, όπως είχε προτείνει και ο εισαγγελέας.
Τέλος, ο Γιάννης Θεοδωράκης κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά ετών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αθωωτική για τον Θεοδωράκη.
Στον Παναγιώτη Βλαστό, που θεωρείται ο εγκέφαλος της οργάνωσης, επιβλήθηκαν δις ισόβια και 66 χρόνια, με εκτιτέα τα 25 από αυτά.
Αναλυτικά οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι οι ακόλουθες:
- Παναγιώτης Βλαστός, δυο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών.
- Ιωάννης Σκαφτούρος, δυο φορές ισόβια και επιπλέον 46 χρόνια και 24 μήνες.
- Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 24 χρόνια και 24 μήνες
- Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 29 χρόνια και 6 μήνες
- Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 24 ετών και έξι μηνών
- Χαράλαμπος Μουστάκας, 19 χρόνια και 6 μήνες
- Γιώργος Τρομπούκης, 15 χρόνια
- Βασίλης Στεφανάκος, 25 χρόνια
Επίσης ποινές 15ετούς κάθειρξης στον καθένα επιβλήθηκαν στους: Ιωάννη Θώδη, Κων/νο Ανδρέου, Boban Ristevski και 10ετούς κάθειρξης στους: Εμμανουήλ Σκαρλάτο, Ιωάννη Θεοδωράκη και Παναγιώτη Σοϊλέδη.
Ποινές 8ετούς κάθειρξης επιβλήθηκαν στους: Ιωάννη Καλογερίδη και Χριστόφορο Λασιθιωτάκη.
Τέλος οι δύο γυναίκες που κρίθηκαν ένοχες για συμμετοχή στην οργάνωση, η Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου και η Ιωάννα Χήρα, τότε σύντροφος του Βλαστού, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών η καθεμία.
Πηγή ➤ makeleio
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου