Αλβανικές και ελληνικές οι συμμορίες που "πρωταγωνιστούν" στα εγκλήματα κατά της Ιδιοκτησίας .

elas - lyste.blogspot

Διαβάστε σήμερα την ανάλυση της κατάστασης, των παραμέτρων και των συμμοριών που συνθέτουν το όλον ζήτημα του εγκλήματος κατά ιδιοκτησίας.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Για τις ανάγκες της
παρούσας έκθεσης στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται η κλοπή (άρθρο 372 Π.Κ.), η διακεκριμένη περίπτωση κλοπής (άρθρο 374 Π.Κ.) και η ληστεία (άρθρο 380 Π.Κ.).

Κατά το 2012 οι διωκτικές αρχές ασχολήθηκαν με πλήθος σχετικών υποθέσεων, πλην όμως οι περισσότερες από αυτές δεν σχετίζονταν με τη δράση εγκληματικών ομάδων. Οι ληστείες και οι κλοπές, ως εγκληματική δραστηριότητα διαπράττονται ως επί το πλείστον από μεμονωμένους δράστες ή μικρές εγκληματικές ομάδες που δεν έχουν απαραίτητα τα χαρακτηριστικά των οργανωμένων ομάδων.

Το 2012, σε σχέση με το 2011, οι καταγεγραμμένες κλοπές – διαρρήξεις καθώς και οι κλοπές τροχοφόρων παρουσίασαν μείωση. Παρόμοια ήταν η στατιστική εικόνα που αποτυπώθηκε και στις ληστείες. Συγκεκριμένα, στις κλοπές – διαρρήξεις καταγράφηκε μείωση 9,27% (87.912 από 96.895), στις κλοπές τροχοφόρων μείωση 3,37% (32.253 από 31.166) και στις ληστείες μείωση 9,70% (5.992 από 6.636). Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι ληστείες σε οικίες. Συγκεκριμένα, το 2012 καταγράφηκε αύξηση κατά 30,45% (1.191 από 913) στις ληστείες που έγιναν εντός οικιών σε σχέση με το 2011.

Η παραπάνω μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας πιθανόν να συνδέεται με τη λήψη σχετικών μέτρων προστασίας από επιχειρήσεις και ιδιώτες για την αποφυγή κλοπής ή διάρρηξης, ύστερα από τη διαρκή αύξηση που παρουσίασαν οι δείκτες των συγκεκριμένων εγκληματών τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό όμως επηρέασε και τη δράση των εγκληματικών ομάδων, η οποία εμφανίζεται ως αναβαθμισμένη προκειμένου να πετύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψής των μελών τους. Η εξέλιξη στη δράση τους αποτυπώνεται και από τη συνέχιση αυτής ακόμα και μετά τη σύλληψη μελών της ομάδας.

Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας συνήθως αποτελούν προπαρασκευαστικές πράξεις άλλων σοβαρότερων εγκλημάτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η κλοπή π.χ. ενός τροχοφόρου γίνεται με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη ληστειών, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, την παράνομη διακίνηση μεταναστών κ.λπ.

Επίσης, στις περιπτώσεις που η διάπραξη του εγκλήματος δεν εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο των δραστών είναι πιθανή η κλιμάκωση του σε άλλο σοβαρότερο. Για παράδειγμα, η είσοδος σε μία οικία με σκοπό την κλοπή αντικειμένων, στην περίπτωση που οι δράστες γίνουν αντιληπτοί, μπορεί να εξελιχθεί σε ληστεία ή ακόμα και σε ανθρωποκτονία.

Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας στην παρούσα έκθεση χωρίζονται σε τρεις (3) κατηγορίες:

 Ληστείες. Κλοπές      – διαρρήξεις και Κλοπές  τροχοφόρων.

Οι εγκληματικές ομάδες που επιδίδονται στις συγκεκριμένες εγκληματικές δραστηριότητες διαπράττουν κατά κύριο λόγο:
ένοπλες      ληστείες σε τράπεζες, δημόσιες      επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, χρηματαποστολές και οικίες.
 διαρρήξεις      οικιών, εγκαταστάσεων επιχειρήσεων και      άλλων καταστημάτων που εμπορεύονται είδη μεγάλης αξίας (κοσμήματα,      ηλεκτρονικές συσκευές, μεταλλικά αντικείμενα κ.λπ.)

Οι ανωτέρω ομάδες απαρτίζονται ως επί το πλείστον από 3-10 άτομα και η δράση τους δεν εκτείνεται σε μεγάλα γεωγραφικά όρια. Η κατάταξη τους μπορεί να γίνει με βάση την εθνοτική τους σύνθεση, η οποία σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι ανομοιογενής. Τα περισσότερα μέλη τους προέρχονται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, στις οποίες καταλήγει και ένα μεγάλο μέρος των κλαπέντων αντικειμένων και κερδών.

Μεγαλύτερη δραστηριότητα τόσο στη διάπραξη ληστειών, όσο και στη διάπραξη κλοπών εμφανίζουν οι αντίστοιχες αλβανικές και ελληνικές. Οι εγκληματικές ομάδες με μέλη από τη Ρουμανία επιδίδονται κυρίως σε κλοπές με διάρρηξη, που χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες για να διαπραχθούν, με τη δράση τους να εκτείνεται σε διάφορες περιοχές της Χώρας. Οι βουλγαρικές εγκληματικές ομάδες διαπράττουν κυρίως κλοπές σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχοντας ως στόχο εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας από τις οποίες αφαιρούν καλώδια χαλκού και μεταλλικά αντικείμενα. Στη συνέχεια περνούν στη Βουλγαρία όπου τα πωλούν, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλότερες τιμές αγοράς σε σχέση με την Ελλάδα. Μικρότερη δραστηριότητα παρουσιάζουν εγκληματικές ομάδες από τις λοιπές βαλκανικές χώρες αλλά και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατά κανόνα οι παραπάνω ομάδες έχουν επίπεδη ή ημι-ιεραρχική δομή, ενώ διατηρούν διασυνδέσεις με τη χώρα καταγωγής τους.

Από τα στοιχεία του 2012 προκύπτει ότι οι εγκληματικές ομάδες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας δεν διαπλέκονται σχεδόν ποτέ με διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς (αστυνομικούς, δικαστικούς, δημοσίους υπαλλήλους κ.α.) με εξαίρεση όσες διαπράττουν κλοπές οχημάτων, σε αντίθεση με άλλες μορφές οργανωμένης εγκληματικότητας, (εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, εμπόριο ανθρώπων κ.α.) όπου παρατηρούνται τέτοιου είδους συναλλαγές και συνεργασίες για τη διευκόλυνση ή την κάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων.

ΛΗΣΤΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012, από τις 5.992 ληστείες, μόνο οι 174 διαπράχθηκαν από εγκληματικές ομάδες. Στην πλειοψηφία τους διαπράττονται από άτομα που έχουν παρελθόν σε σοβαρά αδικήματα, όπως κλοπές και ληστείες καταστημάτων, τραπεζών, ανθρωποκτονίες κ.λπ. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στη μεθοδικότητα με την οποία δρουν και στο συντονισμό των ενεργειών τους, που δείχνει επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Οι στόχοι παρακολουθούνται προσεκτικά πριν από το κάθε ενέργεια, ενώ ο τρόπος διαφυγής μετά την πράξη σχεδιάζεται μεθοδικά.

Οι εγκληματικές ομάδες που διαπράττουν ληστείες έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση βίας προς τα θύματα τους ως ένδειξη αποφασιστικότητας για την πραγματοποίηση των στόχων τους. Στην προσπάθειά τους αυτή σημαντικό ρόλο έχει ο βαρύς οπλισμός που συνήθως φέρουν. Για να αποφύγουν την σύλληψη, δε διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον αστυνομικών, φρουρών τραπεζών ή πολιτών, ακόμα και με ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Η τέλεση μιας ή περισσότερων ληστειών ξεκινά συνήθως από την κλοπή οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες) τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσα διαφυγής, και στη συνέχεια εγκαταλείπονται, αφού διαπραχθεί το έγκλημα. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι σε αρκετές ληστείες σε οικίες, οι δράστες αφαιρούν τα κλειδιά των οχημάτων των ενοίκων και αποχωρούν με αυτά.

Ιδιαίτερη κατηγορία ληστειών αποτελούν αυτές σε βάρος χρηματαποστολών οι οποίες δε διαπράττονται στο ίδιο σημείο ή τραπεζικό κατάστημα. Αυτό οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο έγκλημα δε διαπράττεται συχνά, οι δράστες είναι έμπειροι και ικανοί να προφυλάσσονται, ενώ για την επίτευξή του απαιτείται μελέτη του χώρου και παρακολούθηση των θυμάτων, γεγονός που εκθέτει τους δράστες στον κίνδυνο αναγνώρισής τους, αν παρευρεθούν στο ίδιο σημείο ξανά.

Σε ότι αφορά τα παράνομα κέρδη από τις τελεσμένες ληστείες αυτά είναι υψηλά, ώστε σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες να μη θεωρούν αναγκαία την επανάληψη της πράξης.

ΚΛΟΠΕΣ
Κλοπές - Διαρρήξεις
Όπως και με τις ληστείες, το μεγαλύτερο ποσοστό των κλοπών που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα το 2012 αφορά μεμονωμένους περιστασιακούς δράστες, ενώ ένα μικρό ποσοστό τους αποδίδεται στη δράση εγκληματικών ομάδων (380 περιπτώσεις από τις 87.912). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αφαιρούνται πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα από οικίες με διάρρηξη, ενώ σε λιγότερες περιπτώσεις από εμπορικές επιχειρήσεις που πωλούν είδη μεγάλης αξίας (κοσμηματοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.).

Οι εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συνηθίζουν να διαπράττουν κλοπές με διάρρηξη σε οικίες και καταστήματα. Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα είναι συνήθως μεγάλης αξίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διάρρηξης οικιών, βρίσκουν τα κλειδιά πολυτελών οχημάτων τα οποία αφαιρούν και τα χρησιμοποιούν για τη διαφυγή τους και για μεταφορά των κλοπιμαίων, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Επίσης, μεγάλη εξάπλωση εμφανίζουν οι κλοπές μεταλλικών αντικειμένων από εγκαταστάσεις οργανισμών κοινής ωφέλειας (καλώδια χαλκού, μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.), ιδιωτικές επιχειρήσεις ακόμα και δημόσιους χώρους.

Οι ανωτέρω εγκληματικές ομάδες συνήθως δρουν μεθοδικά εντοπίζοντας αρχικά το στόχο τους (οικία, κατάστημα, εγκατάσταση), ενώ στη συνέχεια τον παρακολουθούν προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνήθειες των ενοίκων ή των απασχολούμενων σε αυτόν. Αφού πραγματοποιήσουν σχετικές αυτοψίες αποφασίζουν για το χρόνο και τον τρόπο διάπραξης της κλοπής – διάρρηξης και εισέρχονται εντός αυτών συνήθως κατά τις νυχτερινές ώρες από ανασφάλιστες πόρτες και παράθυρα, αφαιρώντας αντικείμενα αξίας (χρήματα, τιμαλφή, μικροηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), ακόμα και οχήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκε από τα θύματα χρήση αναισθητικού σπρέι από την πλευρά των δραστών.

Η διάπραξη μια κλοπής – διάρρηξης μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ληστεία αν τα θύματα αντιληφθούν τους δράστες της σε βάρος τους επίθεσης και οι τελευταίοι, αντί να τραπούν σε φυγή, τους ακινητοποιήσουν με τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Αξίζει να αναφερθεί η δράση εγκληματικής ομάδας που σε αντίστοιχες περιπτώσεις κακοποιούσαν σεξουαλικά συζύγους των θυμάτων τους.
Τα αντικείμενα που αφαιρούνται αποθηκεύονται σε χώρους που βρίσκονται σε ασφαλείς τοποθεσίες που επιλέγουν οι εγκληματικές ομάδες, είτε διοχετεύονται άμεσα στις χώρες προέλευσης των μελών τους προκειμένου να πωληθούν. Όταν πρόκειται να προωθηθούν στο εξωτερικό, αυτό πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η μεταφορά με τουριστικά λεωφορεία. Τα χρηματικά κέρδη μεταφέρονται, επίσης, στο εξωτερικό με συγγενείς των δραστών ή μέσω εταιρειών διεθνών συναλλαγών.

Οι εγκληματικές ομάδες από την Αλβανία τη Ρουμανία και τη Γεωργία που δρουν στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης στη δράση τους, καθώς καταφέρνουν να διαπράττουν μεγάλο αριθμό διαρρήξεων χωρίς να γίνονται αντιληπτοί και να αφήνουν ίχνη.

Κλοπές Τροχοφόρων
Οι κλοπές οχημάτων αποτελούν μια εγκληματική δραστηριότητα ιδιαίτερα κερδοφόρα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος εμπλοκής και δραστηριοποίησης του εγκληματικών ομάδων σε αυτό το πεδίο. Αποτελεί δε εγκληματική δραστηριότητα με διεθνή διάσταση, καθώς πολλά από τα κλαπέντα στη Χώρα μας οχήματα προωθούνται σε γειτονικές χώρες για πώληση ή διάλυση.

Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί χώρα προέλευσης, ενδιάμεσος προορισμός αλλά και χώρα προορισμού, αναφορικά με τη διακίνηση και διάθεση κλεμμένων οχημάτων από εγκληματικές ομάδες. Πολλά από τα κλεμμένα οχήματα στη Χώρα μας εξάγονται σε τρίτες χώρες από εγκληματικές ομάδες οι οποίες, παράλληλα, εισάγουν κλεμμένα οχήματα τα οποία διαθέτουν στην παράνομη αγορά. Επίσης, η Χώρα μας αποτελεί ένα πρόσφορο ενδιάμεσο προορισμό για εγκληματικές ομάδες που διακινούν κλεμμένα οχήματα από χώρες της Δυτικής Ευρώπης προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Έχει διαπιστωθεί κατά το παρελθόν ότι οι κύριες εγκληματικές οδοί που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες αυτές ποικίλουν ανάλογα με το αν η Ελλάδα αποτελεί χώρα προέλευσης, προορισμού ή ενδιάμεση χώρα. Όταν η Ελλάδα είναι χώρα προέλευσης (από όπου έχουν κλαπεί τα οχήματα), τα οχήματα οδηγούνται προς τα χερσαία σύνορα της Χώρας και στη συνέχεια εξάγονται στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Τουρκία. Τα οχήματα που προορίζονται για τη Μέση Ανατολή, τα αραβικά κράτη και την Ασία, συνήθως διακινούνται από τα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας με επιβατηγά –οχηματαγωγά πλοία ή με φορτηγά πλοία εντός εμπορευματοκιβωτίων (containers).

Όσον αφορά τα κλεμμένα οχήματα που έχουν ως προορισμό την Ελλάδα, οι εγκληματικές ομάδες τα εισάγουν κυρίως από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Αφού εκτελωνισθούν (με πλαστά συνοδευτικά έγγραφα), διανέμονται σε εκθέσεις πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (τα προοριζόμενα προς πώληση) ή μάντρες πώλησης μεταχειρισμένων ανταλλακτικών (τα προοριζόμενα γι αποσυναρμολόγηση).
Στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο προορισμό, η εισαγωγή γίνεται από τα ίδια σημεία. Χώρες προέλευσης αυτών των οχημάτων είναι κυρίως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτά που εισέρχονται από την Ηγουμενίτσα ακολουθούν τον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού, με προορισμό τους Κήπους Έβρου, ώστε να περάσουν στην Τουρκία και από εκεί να κατευθυνθούν προς τη Μέση Ανατολή ή χώρες της Ασίας.

Οι συνηθέστερες εθνικότητες των μελών που απαρτίζουν τις εγκληματικές ομάδες είναι αλβανικές, ρουμανικές, βουλγαρικές, ρωσικές, τουρκικές, γεωργιανές και σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρών της Μέσης Ανατολής. Η δομή των συγκεκριμένων ομάδων μπορεί να χαρακτηριστεί ως μερικώς ιεραρχική και επίπεδη. Συνήθως, είναι ολιγομελείς και ευέλικτες. Διαθέτουν μεγάλη εξειδίκευση και υψηλή τεχνογνωσία, ανάλογα με το είδος των οχημάτων στο οποίο «ειδικεύονται». Επίσης, χρησιμοποιούν διάφορα αντίμετρα για να προσδίδουν την απαιτούμενη νομιμοφάνεια στις παράνομες πράξεις τους και να παραπλανούν τις Αρχές Επιβολής του Νόμου.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω ομάδες επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλα εγκληματικά πεδία, όπως η πλαστογραφία, η υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων από δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. Με τις συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες μπορούν να καταρτίζουν έγγραφα, τιμολόγια αγοράς, πινακίδες και άλλα απαραίτητα παραστατικά και πιστοποιητικά για τη διακίνηση των κλεμμένων οχημάτων, εν μέσω διασυνοριακών ελέγχων και τελωνείων, αλλά και την ταξινόμηση και πώληση των οχημάτων αυτών, ως νόμιμων, στις χώρες προορισμού. Επίσης, έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στην παραποίηση και την αλλαγή του αριθμού πλαισίου και του αριθμού κινητήρα των κλεμμένων οχημάτων. Οι παραπάνω παράνομες δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την τέλεση του εγκλήματος της εμπορίας κλεμμένων οχημάτων.

Στη Χώρα μας, δραστηριοποιούνται τόσο αλλοδαπές όσο και εγχώριες εγκληματικές ομάδες. Από τον τρόπο διάπραξης (modus operandi) που ακολουθούν οι Εγκληματικές Ομάδες κατά τη διάπραξη της συγκεκριμένης εγκληματικής δραστηριότητας, προκύπτουν οι παρακάτω κατηγορίες:

    Αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες που διακινούν κλεμμένα οχήματα, τα οποία προέρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και προορίζονται για τις πρώην ανατολικές χώρες, τις βαλκανικές, τις Ρωσικές Δημοκρατίες και την Τουρκία. Οι ομάδες διαθέτουν υποομάδες κατανεμημένες γεωγραφικά, ανάλογα με τις ανάγκες της διακίνησης και διάθεσης των οχημάτων που διεκπεραιώνουν ένα μέρος της όλης διαδικασίας.
    Αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες οι οποίες συνεργάζονται με αντίστοιχες εγχώριες. Οι αλλοδαπές αναλαμβάνουν τη μεταφορά και τον εκτελωνισμό των κλεμμένων οχημάτων στη Χώρα μας, με πλαστά συνοδευτικά έγγραφα. Στη συνέχεια οι εγχώριες αναλαμβάνουν την παραλαβή και την περαιτέρω διάθεσή των οχημάτων είτε προς πώληση, είτε προς αποσυναρμολόγηση για την διάθεση των ανταλλακτικών τους.

    Εγχώριες εγκληματικές ομάδες που κλέβουν οχήματα εντός της ελληνικής επικράτειας και στη συνέχεια τα διαθέτουν σε άλλες αντίστοιχες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες όπως ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.

    Αλβανικές ή ρουμανικές εγκληματικές ομάδες οι οποίες προβαίνουν σε διαρρήξεις πολυτελών οικιών και εν συνεχεία διαφεύγουν με τα οχήματα των θυμάτων. Τα οχήματα αυτά (συνήθως πολυτελή μεγάλου κυβισμού) οδηγούνται από τις ομάδες αυθημερόν απευθείας στην Αλβανία, τη Ρουμανία (μέσω Βουλγαρίας) και τη Ρωσία. Η δράση των συγκεκριμένων ομάδων εμφανίζει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια στη Χώρα μας.
Εξετάζοντας ειδικότερες περιπτώσεις και τάσεις, έχει διαπιστωθεί πως, κατά καιρούς, εισέρχονται στη Χώρα αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες ή μεμονωμένα μέλη αυτών, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό την κατά παραγγελία και κατ΄ επιλογή κλοπή συγκεκριμένου τύπου οχήματος.

Οι συγκεκριμένες ομάδες είναι εξειδικευμένες στην παραβίαση συγκεκριμένου τύπου οχημάτων και για το λόγο αυτό εφοδιάζονται με ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (συσκευές ανίχνευσης κωδικών αντικλεπτικών συστημάτων, ειδικές «μύτες» θρυμματισμού κλειδαριών που δεν αφήνουν ίχνη παραβίασης εξωτερικά του οχήματος) για τη διάπραξη των κλοπών. Υπάρχουν ενδείξεις πως τα οχήματα που αφαιρούνται με τον τρόπο αυτό οδηγούνται και πωλούνται, από τις ομάδες αυτές, στις πρώην ανατολικές χώρες και στη Ρωσία.

Οι εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην κλοπή και εμπορία κλεμμένων οχημάτων εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για επαγγελματικά οχήματα (τουριστικά λεωφορεία, φορτηγά, συρόμενα και επικαθήμενα), γεωργικά μηχανήματα (γεωργικούς ελκυστήρες) ή μηχανήματα έργων (μπετονιέρες, πρέσες ανύψωσης σκυροδέματος κ.λπ.). Τα οχήματα αυτού του είδους, προωθούνται προς τις Βαλκανικές Χώρες, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τις αραβικές χώρες.

Από τη δράση των εμπλεκόμενων εγκληματικών ομάδων αυτής της κατηγορίας προκύπτει ότι αυτές εκμεταλλεύονται ευρέως και συστηματικά νομότυπες επιχειρηματικές δομές για τη μεταφορά, διάθεση και εμπορία των κλεμμένων οχημάτων, όπως εκθέσεις πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων και μάντρες πώλησης μεταχειρισμένων ανταλλακτικών. Επίσης, εκμεταλλεύονται και τη λειτουργία εταιρειών χρονομίσθωσης οχημάτων (εταιρείες leasing). Έτσι καταγράφηκε περίπτωση κλοπής οχημάτων από εταιρείες leasing, στο εξωτερικό, τα οποία στη συνέχεια εισήχθησαν στη Χώρα μας και με τη χρήση πλαστών εγγράφων εκτελωνίστηκαν και πωλήθηκαν ως εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα σε ανυποψίαστους αγοραστές.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούντα στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας είναι :

    Η οικονομική κρίση που ευνοεί τόσο την ανάληψη εγκληματικής δράσης για την εξεύρεση οικονομικών πόρων όσο και τη θυματοποίηση ως συνέπεια των εγκληματικών δραστηριοτήτων.

    Η απουσία ή τα ελλιπή μέτρα αυτοπροστασίας από την πλευρά των θυμάτων.
    Ειδικά για τις κλοπές οχημάτων η δυσκολία ελέγχου της γνησιότητας των συνοδευτικών εγγράφων, για τη νόμιμη προέλευση των οχημάτων, κατά το διασυνοριακό έλεγχο και οι ελλιπείς υλικοτεχνικές υποδομές των τελωνειακών υπηρεσιών.
    Η γραφειοκρατία και η μη έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
    Η διαφθορά κρατικών υπαλλήλων σε τελωνεία και υπηρεσίες συγκοινωνιών.
    Η είσοδος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε ως συνέπεια την κατάργηση των τελωνιακών έλεγχων που υπήρχαν κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η διοχέτευση στο εξωτερικό προϊόντων που προέρχονται από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες.

    Η λήψη μέτρων αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων με τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων σ’ αυτά με αποτέλεσμα αρκετοί δράστες εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας να μην εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, με συνέπεια, ο ποινικός κολασμός της πράξης τους να μην αποτελεί ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα της παράνομης δράσης τους.

Σε αντίθεση με τις λοιπές εγκληματικές δραστηριότητες, τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη καθώς απειλούν το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, με συνέπεια ο πολίτης να νοιώθει ποιο άμεση αυτή την απειλή, σε σχέση με αυτή που προέρχεται από εγκληματικές ομάδες που π.χ. διακινούν ναρκωτικά ή όπλα.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησία είναι εγκλήματα για τα οποία η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η απειλή που προέρχεται από τις εγκληματικές ομάδες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υπαρκτή.

Ειδικότερα για τις ληστείες, ο βαθμός απειλής των εγκληματικών ομάδων είναι υπαρκτός, χωρίς ενδείξεις εξέλιξης σε σοβαρό, καθώς συνήθως είναι ολιγομελείς, χωρίς διεθνή διάσταση και ιδιαίτερη εξειδίκευση ή διαχωρισμό ρόλων, ενώ η σύλληψη μερικών μελών οδηγεί, τις περισσότερες φορές, στην εξάρθρωσή τους και στον τερματισμό της δράσης τους.

Η απειλή των εγκληματικών ομάδων που διαπράττουν κλοπές είναι, επίσης, υπαρκτή, με το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε σοβαρή για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς τα τελευταία έτη αναπτύσσεται και βελτιώνεται διαρκώς η δράση τους, αυξάνοντας παράλληλα το βαθμό συμμετοχής τους στο συνολικό αριθμό των κλοπών που διαπράττονται κάθε έτος.

Γενικά, εκτιμάται πως η δράση των Εγκληματικών Ομάδων που εμπλέκονται στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, θα συνεχιστεί και στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση σύγχρονης τεχνογνωσίας την υιοθέτηση εξελιγμένης μεθοδολογίας προς επίτευξη των εγκληματικών σκοπών τους.

Πηγή ➤ bloko

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου