Στην ουρά χιλιάδες παιδιά μεταναστών για την ιθαγένεια.

elas-lyste.blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή τελείωσαν σχολείο στην Ελλάδα περιμένουν να απεμπλακούν από το νομικό κενό που υπάρχει τα δύο τελευταία χρόνια ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους σε ένα σαφές πλαίσιο αναγνωρισμένων δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων. Πολλά από αυτά έχουν ενηλικιωθεί περιμένοντας... Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. η δεύτερη γενιά μεταναστών αποκτά άμεσα χωρίς διοικητικές παρεμβολές την ιθαγένεια της χώρας που γεννήθηκαν με κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν κυρίως τον χρόνο διαμονής των γονέων. Στη Γερμανία π.χ., τα παιδιά μεταναστών β΄ γενιάς (εκείνα δηλαδή που γεννιούνται στη χώρα) αποκτούν ιθαγένεια εφόσον οι γονείς τους διαμένουν οκτώ έτη στη Γερμανία. Μετά την ενηλικίωσή τους, εντός πενταετίας καλούνται να αποφασίσουν ποια από τις δύο υπηκοότητες επιθυμούν να διατηρήσουν, τη γερμανική ή των γονιών τους. Στην Ισπανία τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα αποκτούν την ιθαγένεια σε ένα χρόνο. Στη Γαλλία, αν ένα παιδί κάτω των 16 ετών ζήσει πέντε χρόνια στη χώρα αποκτά ιθαγένεια.

Το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3838 που έδινε την ελληνική ιθαγένεια «αυτόματα» σε όσα παιδιά μεταναστών είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς τους είχαν συμπληρώσει μια πενταετία νόμιμης παραμονής στη χώρα. Ομως στις αρχές του 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου ως αντισυνταγματικές, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παγώσει. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημοσιοποιήσει σχέδιο νόμου που όμως δεν πρόλαβε να φτάσει στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλές φορές δεσμευτεί για άμεση απόκτηση ιθαγένειας της δεύτερης γενιάς μεταναστών, πρόθεση που επιβεβαιώθηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις, παρά τη σαφή αντίθεση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.

Με τον νόμο 3838/2010 κατατέθηκαν πάνω από 25.000 αιτήσεις αλλοδαπών για ιθαγένεια. Από αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι 11.289 αφορούσαν σε αλλοδαπούς που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα - οι 736 ήταν ήδη ενήλικες όταν υπέβαλαν την αίτηση για ιθαγένεια, άρα είχαν ήδη περάσει 18 χρόνια στην Ελλάδα σε καθεστώς διαφορετικό από τους συνομηλίκους τους. Οι υπόλοιπες 14.016 αιτήσεις αφορούσαν σε παιδιά που είχαν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία. Στο διάστημα έως ότου οι σχετικές διατάξεις χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, είχαν ικανοποιηθεί 9.998 αιτήματα για απόκτηση ιθαγένειας. Από αυτά 4.608 αφορούσαν σε αλλοδαπούς που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα 5.390 ήσαν παιδιά που είχαν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία. Ωστόσο,15.127 αιτήσεις παρέμειναν σε εκκρεμότητα, αφού δεν πρόλαβαν να διεκπεραιωθούν.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, για την «ουρά» των παιδιών που βρίσκονται σε νομικό κενό ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό. Σήμερα τα παιδιά μεταναστών μπορεί να φτάνουν τις 100.000 εκτιμά ο καθηγητής στο Πάντειο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου κ. Δημήτρης Χριστόπουλος.

Κάποιοι μάλιστα αισθάνονται «τόσο» πολίτες αυτής της χώρας που αμελούν να διερευνήσουν το ζήτημα περισσότερο όπως ο Μ., που σε λίγους μήνες κλείνει τα 19. Σπουδάζει διαιτολογία και παίζει ποδόσφαιρο. «Οχι για πλάκα καλό ποδόσφαιρο», επαγγελματικά διευκρινίζει. Γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα 20 χρόνια. «Αν είχα την ελληνική ιθαγένεια θα με είχαν πάρει σε κάποια μεγάλη ομάδα αλλά επειδή υπάρχει περιορισμός στους ξένους παίκτες, μειώνονται οι δυνατότητες για μεταγραφή» λέει. - Θα ήθελες να αποκτήσεις ελληνική ιθαγένεια; - «Ναι γιατί θα ήμουν ελεύθερος, αλλά μάλλον δεν το έχω ψάξει αρκετά».

Ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπ. Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος (σ.σ. βρίσκεται σε διαδικασία παράδοσης καθηκόντων) τονίζει ότι με βάση το νομοσχέδιο που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση το 70% των αιτήσεων που εκκρεμούν θα ικανοποιούνταν άμεσα. Ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος εξηγεί ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μεταναστών να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια όσο είναι ανήλικα. Σε διαφορετική περίπτωση «δημιουργούμε θυμωμένους ενήλικες».

Πηγή ➤ kathimerini

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου