Ο αστυνομικός της γειτονιάς ψάχνει... γειτονιά.

elas-lyste_blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Εχει εξαγγελθεί ήδη τέσσερις φορές από υπουργικά χείλη. Από το 2003, ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς» προσέλκυε το ενδιαφέρον των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αργότερα και Προστασίας του Πολίτη.

Ο «φιλικός με τους πολίτες αστυνομικός», που στις γειτονιές «τον ξέρουν με το μικρό του όνομα», υπήρξε το ζητούμενο της εκάστοτε ηγεσίας για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και την πάταξη του μικρού και μεσαίου εγκλήματος.

Στην πράξη, η εφαρμογή του μέτρου του «αστυνομικού της γειτονιάς» λειτουργούσε κάθε φορά όσο... τα εγκαίνιά του. Μόλις τα φώτα της δημοσιότητας έσβηναν, ο θεσμός αδρανούσε, για να τον επαναφέρει ο επόμενος αρμόδιος υπουργός.

«Ο θεσμός του ''αστυνομικού της γειτονιάς'' αυτή τη φορά θα λειτουργήσει, γιατί υπάρχει η πολιτική βούληση και η θεσμική ισχύς. Αλλωστε, ήμουν εκείνος που σχεδίασε τον ''αστυνομικό της γειτονιάς'', δική μου ήταν η εισήγηση για το μέτρο στον πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πιστεύω στον θεσμό αυτόν», δήλωσε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. «Η επιτυχία του κάθε θεσμού εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή του ή μη. Σημασία έχουν και τα πρόσωπα, να καταλαβαίνουν τον ρόλο που τους δίνεις, να τον τηρούν και να τον διαφυλάττουν. Ο εξοπλισμός άλλωστε υπάρχει. Στο παρελθόν, έχω γράψει εισηγήσεις για την εκπαίδευση των αστυνομικών επί Χρυσοχοΐδη και επί Φλωρίδη τρεις φορές. Οι υπουργοί είχαν την καλύτερη θέληση, το ίδιο και οι αξιωματικοί. Τελικά, ο νόμος χανότανε.

Τώρα, έχω την πολιτική και τη θεσμική ισχύ να τον εφαρμόσω. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούσαν να απορροφηθούν εκεί αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει, γιατί τους θέλει το υπουργείο Μετανάστευσης και ορισμένους από αυτούς και ο δήμος. Οσοι μείνουν θα ακολουθήσουν εκπαίδευση και θα ενσωματωθούν», μας είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Οπως μας ενημέρωσε, έχει ήδη ενημερώσει και λάβει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκου Βούτση. Το επόμενο διάστημα θα προσδιοριστούν οι 238 αστυνομικοί της γειτονιάς, που αναμένεται προοδευτικά να φτάσουν τους 400.

Η ιστορία του πολυσυζητημένου θεσμού ξεκινά στη χώρα μας το 2003, όταν υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα είχε επιλεγεί ως το πρώτο στο οποίο λειτούργησε το μέτρο με θετικά αποτελέσματα. Σύντομα, ο αστυνομικός βγήκε και σε άλλες «γειτονιές». Από τον Μάρτιο του 2003, 35 αστυνομικά τμήματα της Αττικής και 2 της Θεσσαλονίκης διέθεταν «Αστυνομικό της Γειτονιάς». Στο πρόγραμμα, συμμετείχαν συνολικά 354 αστυνομικοί, που δραστηριοποιούνταν σε ισάριθμες γειτονιές των πόλεων αυτών.

Τα εξόχως θετικά αποτελέσματα προκάλεσαν κύματα ενθουσιασμού στην πολιτική ηγεσία. Για τον λόγο αυτόν, τον Ιούνιο του 2003, ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε επισκεφθεί τους «πρωτεργάτες» του Αγίου Παντελεήμονα για να τους συγχαρεί, αλλά και να ανακοινώσει μαζί με τον Μ. Χρυσοχοΐδη την επέκταση του μέτρου. Μάλιστα, οι παλαιότεροι θυμούνται πως παρόντες στην εκδήλωση ήταν και αστυνομικοί παράγοντες της Κύπρου, που ήθελαν να... «μαθητεύσουν» στους έμπειρους πια ελλαδίτες αστυνομικούς, για να εφαρμόσουν το μέτρο στην Κύπρο.

Μόνο που στην Κύπρο, έκτοτε, λειτουργεί! Μιλώντας στο «Εθνος», ο εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας μάς είπε ότι ο απολογισμός της δράσης του είναι θετικός. «Σήμερα, υπηρετούν 74 αστυνομικοί της γειτονιάς σε 115 δήμους συνολικά 630.000 κατοίκων», δήλωσε ο Ανδρέας Αγγελίδης.

Η περιπέτεια του
Ατόνησε το 2004, επανήλθε το 2010 για να ξαναφύγει...

Το σχέδιο προέβλεπε ότι το 2004 ο «αστυνομικός της γειτονιάς» θα... καταλάμβανε τη χώρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Λίγο οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς, λίγο η «φούρια» για τη φύλαξη των «υψηλών» στόχων, ο θεσμός ατόνησε.

Το μέτρο δεν ξανακούστηκε παρά το 2006, όταν ο τότε υπουργός Βύρωνας Πολύδωρας τον επανέφερε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το έγκλημα που αυξανόταν στην Αττική. Και πάλι, όμως, μετά την εξαγγελία του θεσμού, τα στελέχη της Αστυνομίας αποφάνθηκαν ότι ήταν «σπατάλη δυνάμεων» και «πολυτέλεια» η διάθεση αστυνομικών για την υλοποίησή του, τη στιγμή που υπήρχαν αστυνομικά τμήματα που δεν μπορούσαν να καλύψουν άλλες βασικότερες ανάγκες.

Το 2010, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επανέφερε για μία ακόμη φορά τον θεσμό. Και πράγματι, για 5 μήνες, λειτούργησε.

Η δράση τους
Οπως διαβάζουμε και στο -ξεχασμένο από τότε- σχετικό δελτίο Τύπου της επίσημης ιστοσελίδας της ΕΛ.ΑΣ., οι 118 αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε 19 Τμήματα της Αττικής, οι 28 που ήταν «της γειτονιάς» σε 6 Τμήματα της Θεσσαλονίκης και οι 76 στην υπόλοιπη επικράτεια πραγματοποίησαν 540 επεμβάσεις και προχώρησαν σε συλλήψεις σε περιπτώσεις αυτόφωρων αδικημάτων (όπως ληστείες και κλοπές), ενώ κατέθεσαν 214 μηνύσεις για αδικήματα σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ».

Παρά τις εξαγγελίες του Νίκου Δένδια το 2012 για επαναφορά του θεσμού, ο «αστυνομικός της γειτονιάς» συνέχισε να υπολειτουργεί...

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Πηγή ➤ ethnos.gr



Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου