ΛΥΣΤΕ blog ➤ Το Νουσακαμπαγκάν είναι ένα νησί που του προσάπτουν πολλά ονόματα. Για κάποιους είναι γνωστό ως "Το ινδονησιακό Αλκατράζ", το φρούριο στο οποίο αποστέλλονται μερικοί από τους πιο περιβόητους εγκληματίες της ινδονησιακής κοινωνίας, φυλακίζονται και στη συνέχεια θανατώνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Έπειτα, υπάρχει και το όνομα που είναι πιο γνωστό στο εξωτερικό. Το νησί των εκτελέσεων. Μια τέτοια εκτέλεση περιμένει και τους Άντριου Τσαν και Μούρουαν Σουκουμαράν, που καταδικάστηκαν το 2006 για προσπάθεια μαζί με άλλους επτά ανθρώπους, διακίνησης 9 κιλών ηρωίνης από τη χώρα πίσω στην Αυστραλία.
Παρά το γεγονός πως οι επτά συνεργοί τους διέφυγαν του καταραμένου νησιού με μικρότερες ποινές, οι Τσαν και Σουκουμαράν, οδηγήθηκαν την Τετάρτη στο φρικιαστικό νησί και θα βρεθούν ενώπιον του εκτελεστικού αποσπάσματος εντός των επόμενων ημερών μαζί με άλλους αλλοδαπούς θανατοποινίτες από τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γκάνα και τη Νιγηρία.
Η υπόθεση έγινε μείζον θέμα στην Αυστραλία, όπου και η θανατική ποινή απαγορεύεται, προκαλώντας δεκάδες άρθρα στον Τύπο, αλλά και την οργή του πρωθυπουργού της χώρας Τόνι Άμποτ. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός τόνισε πως οι σχέσεις της χώρας με την Ινδονησία περνάνε πολύ δύσκολη φάση. "Ειλικρινά, εξεγειρόμαστε μπροστά στην πιθανότητα να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκτελέσεις".
Από την κόλαση επί γης θα περάσουν οι δύο κρατούμενοι, που μετά από σχεδόν 10 χρόνια σε φυλακές του Μπαλί, θα αφεθούν σε ένα νησί κατοικημένο από κακοποιούς, εμπόρους ναρκωτικών και πολιτικούς κρατούμενους. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως το νησί αποτελεί ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς και σπάνιας χλωρίδας και πανίδας με είδη προς εξαφάνιση.
Η διαδικασία της εκτέλεσης
Όσοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, μετακινούνται στα βάθη του νησιού τα μεσάνυχτα της προηγούμενης, όπου και δένονται τα μάτια τους. Στη συνέχεια τους διατάζουν να καθίσουν. Στο σημείο αυτό, δώδεκα εκτελεστές σημαδεύουν στο στήθος τους καταδικασθέντες. Αν το θύμα επιζήσει, τότε κάποιος από τους οπλισμένους πλησιάζει και τον πυροβολεί στο κεφάλι.
Η ζώνη θανάτου είναι στο δάσος του νησιού, σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τη φυλακή όπου κρατούνται πριν την εκτέλεση. Η περιοχή είναι περιτριγυρισμένη από πορτοκαλιές και μανταρινιές.
Ο υπουργός δικαιοσύνης της χώρας Γιασόνα Λαολί αναφέρει πως είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τις εκτελέσεις. Εκείνο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα είναι η αυστηρότητα του νόμου σε περίπτωση κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών. Όμως, ο νόμος στην Ινδονησία είναι από τους πιο αυστηρούς στο ζήτημα αυτό. "Θα το πω ξεκάθαρα: Μην επεμβαίνετε στις εκτελέσεις, γιατί είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να εφαρμόζουμε τους νόμους μας" αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της χώρας Γιόκο Γουντόντο. "Η νομοθεσία μας προβλέπει ακόμη τη θανατική ποινή" συμπληρώνει. Τον περασμένο Ιανουάριο και έπειτα από παρόμοιες εκτελέσεις ενός Βραζιλιάνου και ενός Νορβηγού, οι χώρες τους διέταξαν την απόσυρση των πρεσβειών τους ως διαμαρτυρία.
Πηγή ➤ Independent - alertg
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου