ΛΥΣΤΕ blog ➤ Σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ - Ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο …πέλεκυς που θα πέσει στις συντάξεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει συντάξεις... πείνας.
Το τοπίο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους θα είναι όχι μόνο ζοφερό αλλά και εφιαλτικό. Στόχος των δανειστών είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να μην λαμβάνει κανένας συνταξιούχος πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη.
Οι μειώσεις θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα θιγούν και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ . Το «μαχαίρι» σχεδιάζεται να μπει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις για να μην σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί συνταξιούχοι το αβάσταχτο βάρος των αλλαγών.
Το ΔΝΤ στην έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) εκτιμά ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.
Η έκθεση δόθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.
Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.
Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.
Το πόρισμα της επιτροπής σοφών το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα περιγράφει το νέο μοντέλο , επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής μεταβατικής περιόδου για τους παλιούς ασφαλισμένους καθώς και διατήρησης διαφορετικών καθεστώτων εκεί που υπάρχουν ιδιαιτερότητες ακόμα και αν τα ταμεία συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο φορέα.
Το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων θα γίνει όπως όλα δείχνουν με βάση το σουηδικό μοντέλο και ενιαίους κανόνες εισφορών παροχών και θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού ποσοστό αναπλήρωσης δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ασφυκτικά καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.
Πηγή ➤ newsbomb
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου