ΛΥΣΤΕ blog ➤Μια «φιλία» στο Facebook οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ένα τρίτο πρόσωπο στην πολυσυζητημένη υπόθεση απαγωγής μίας 27χρονης φοιτήτριας τον Οκτώβριο του 2014 στην Κυψέλη.
Η δίκη για την αρπαγή της νεαρής ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Πλέον όμως έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στην υπόθεση τα οποία προέκυψαν στη διάρκεια της διερεύνησής της από τις δικαστικές αρχές.
Και αυτό διότι κατηγορούμενος είναι και ένας ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφορών, με βασική ένδειξη εμπλοκής του αναφορές των φυσικών αυτουργών της αρπαγής αλλά και δεδομένα που προέκυψαν από το «προφίλ» του στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απαχθείσα είναι ανιψιά συνιδιοκτήτη ΠΑΕ της επαρχίας, ενώ και ο πατέρας της είχε απασχοληθεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ίδιας ομάδας. Έπεσε θύμα αρπαγής στις 31 Οκτωβρίου 2014 από την Κυψέλη και αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από δέκα ημέρες ομηρίας σε κατοικία στη Λούτσα. Οι συγγενείς της κατέβαλαν τελικώς 82.500 ευρώ ενώ οι αρχικές απαιτήσεις των δραστών ήταν της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.
Ύστερα από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κυρίως από υλικό καμερών από δύο καταστήματα, συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως ως δράστες ένας 48χρονος που ήταν εργαζόμενος σε μεταφορική εταιρεία στην οποία έδινε το «παρών» ο πατέρας της 27χρονης. Ο συγγενής της ομήρου γνώριζε τον ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας μέσω της επαρχιακής ΠΑΕ, όπου αγωνιζόταν παλιότερα και ο γιος του.
Για την απαγωγή της φοιτήτριας είχε κατηγορηθεί και ο 53χρονος που διατηρούσε μάντρα αυτοκινήτων στο Μενίδι. Ο συγκεκριμένος είχε γνωρίσει προ δεκαετίας τον 48χρονο εργαζόμενο στη μεταφορική και συνεργάσθηκαν στην πρώτη φάση της απαγωγής. Στην αρπαγή φέρεται να είχε εμπλακεί και ένας 25χρονος Αλβανός που γνώριζε τον ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων και η ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε. Στην πρώτη φάση της αστυνομικής έρευνας και στο αρχικό στάδιο ανάκρισης οι δύο κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν την οργάνωση και τη διάπραξη της απαγωγής.
Ο 48χρονος είχε μιλήσει τότε για «γενικές πληροφορίες που άκουγε στη δουλειά του -δηλαδή στη μεταφορική εταιρεία- για τους ιδιοκτήτες της επαρχιακής ΠΑΕ και τους συγγενείς τους». Καθώς και ότι «στόχευσε» μέσω Facebook την 27χρονη και άντλησε στοιχεία για την εργασία της και άλλα δεδομένα της καθημερινότητάς της.
Όμως σε νεότερο απολογητικό υπόμνημά του ο 48χρονος ανέφερε ότι «ο 49χρονος εργοδότης μου (σ.σ. ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας) ήταν αυτός που είχε την ιδέα για την οργάνωση της απαγωγής της 27χρονης φοιτήτριας και είχε τελικώς συμφωνήσει να πάρει το 15% των λύτρων. Αυτός επέλεξε τον στόχο και μας υπέδειξε το σπίτι της φοιτήτριας στην Κυψέλη. Αρχικά ήθελε να απαγάγουμε ένα από τα παιδιά του ίδιου του συνιδιοκτήτη της επαρχιακής ΠΑΕ αφού είχε επαφή και με τη γυναίκα του μέσω facebook. Είχαμε σειρά συναντήσεων μαζί του σε καφετέρια στο Μενίδι όπου κανονίσαμε για την αρπαγή αλλά και τον ενημερώναμε για την εξέλιξη της απαγωγής».
Τον ισχυρισμό αυτόν δεν επιβεβαίωσε ο συνεργός του από τον οποίο ζητήθηκε να απολογηθεί εκ νέου. Ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας αρνήθηκε την εμπλοκή του στην απαγωγή και υποστήριξε ότι ο 48χρονος κατηγορούμενος τον κατονομάζει επειδή «δεν δέχθηκε να καταθέσει σαν μάρτυρας υπεράσπισής του». Ωστόσο με το με αριθμό 3060/2015 βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου παραπέμπεται να δικαστεί και ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας.
Όπως σημειώνεται στο δικαστικό έγγραφο, ένας από τους λόγους που δείχνει την εμπλοκή και άλλου προσώπου στην απαγωγή είναι η αναφορά της 27χρονης ομήρου ότι όταν την είχε πιάσει κρίση πανικού στην διάρκεια της αρπαγής της, ο 48χρονος της είπε: «Τι να σου λέω τώρα, άσ' τα. Δεν είμαστε μόνο εμείς οι τρεις (σ.σ. οι δύο ήδη κατηγορούμενοι και ο Αλβανός που δεν εντοπίστηκε), υπάρχει και άλλο άτομο».
Ακόμη σημειώνεται ότι «ο ήδη κατηγορούμενος δεν είχε πραγματικό όφελος να ενοχοποιήσει ψευδώς τον εργοδότη του». Ωστόσο το κύριο σκεπτικό του δικαστικού βουλεύματος βασίζεται στις «σχέσεις» και στις φιλίες του Facebook.
Όπως σημειώνεται, «ο πατέρας της απαχθείσης στην κατάθεσή του στις 3 Ιουλίου 2015 ανέφερε ότι η κόρη του έβαζε σε λογαριασμό της στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά και τις συνήθειές της, και ότι ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας είχε και αυτός λογαριασμό στο Facebook έχοντας προσθέσει δε ως "φίλη" την όμηρο, είχε πρόσβαση και στον δικό της λογαριασμό, από τον οποίο μπορούσε να αντλήσει ευχερώς πληροφορίες για εκείνη. Κάτι που αντίθετα δεν θα μπορούσε να κάνει ένας οποιοσδήποτε χρήστης του Facebook, όπως ο 48χρονος ήδη κατηγορούμενος, ο οποίος δεν ήταν στη λίστα των "φίλων" της 27χρονης».
Ο νομικός εκπρόσωπος του 48χρονου, δικηγόρος κ. Ιωάννης Γλύκας, σημείωσε μιλώντας στο «Βήμα» ότι «ο πελάτης μου βοήθησε στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ επέστρεψε από την πρώτη στιγμή και όλα τα λύτρα. Και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί στη διάρκεια της επερχόμενης δίκης».
Πηγή ➤ tovima.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου