ΛΥΣΤΕ blog ➤
Υπάρχουν εθνικές σημαίες που είναι ανήκουν στην κατηγορία των πιο δημοφιλή ή των πιο αναγνωρίσιμων. Συνήθως είναι οι σημαίες ισχυρών ή «μεγάλων» χωρών με μακρά ιστορία και σταθερή παρουσία στις παγκόσμιες εξελίξεις σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο. Κάποιες άλλες σημαίες πάλι ξεχωρίζουν εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων τους. Είναι αυτές που μπορεί να έχουν τραβήξει την προσοχή μας, να έχουμε αναρωτηθεί ή να προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιας χώρας είναι αλλά να μην μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Σίγουρα όμως όταν τις ξαναδούμε ανακαλούμε αυτή την ανάμνηση.
Υπάρχουν όμως και χώρες μικρές σε έκταση και πληθυσμό, νεαρά σε ηλικία ανεξάρτητα κράτη, σε μακρινά μέρη, κάπως απομονωμένες. Χώρες που ίσως κάποιοι από εμάς να μην γνωρίζουμε καν την ύπαρξη τους ή τη σημαία και τα εθνικά τους σύμβολα.
Για τους λάτρεις λοιπόν των σημαιών- και ναι είμαστε πολλοί αυτοί που ασχολούμαστε και όχι μόνο ο Sheldom Cooper του Big Bang Theory- διαλέξαμε επτά μικρά, ανεξάρτητα κράτη, που οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ και παρουσιάζουμε τις πολύ ξεχωριστές εθνικές τους σημαίες με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς τους και την ιστορία τους.
Διαβάστε επίσης: Οι 17 πιο ξεχωριστές εθνικές σημαίες, η σύντομη ιστορία τους και οι άγνωστοι συμβολισμοί
Αγία Λουκία
Η Αγία Λουκία είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος στην Ανατολική Καραϊβική με περίπου 170.000 πληθυσμό, ενώ σε κάποιους είναι περισσότερο γνωστό με την ονομασία «Ελένη της Δύσης» εκ της Ελένης του Μενελάου ή του Πάρη αφού συχνά η χώρα «άλλαζε χέρια» μεταξύ Άγγλων και Γάλλων. Η επίσημη ονομασία του κράτους πάντως συνδέεται με την Αγία Λουκία των Συρακουσών. Αρχηγός το κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου και το πολίτευμα του είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η σημαία της Αγίας Λουκίας είναι μπλε και στη μέση υπάρχει ένα χρυσό ισοσκελές τρίγωνο, μέσα σε ένα μαύρο, και τα δύο μαζί μέσα σε ένα λευκό. Το μπλε συμβολίζει το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας αλλά και την πίστη. Το χρυσαφί τη λαμπρότητα του ήλιου και της ευημερίας. Το μαύρο και λευκό την ανάγκη για αρμονία μεταξύ των κατοίκων. Οι δύο ανώτερες εξωτερικές κορυφές των τριγώνων αναπαριστούν τις δύο τις μεγαλύτερες κορυφές του νησιού.
Δομίνικα
Συχνά αποκαλείται και Ντομίνικα και δεν έχει καμία σχέση με την Δομινικανή Δημοκρατία. Είναι μια νησιωτική και ηφαιστειογενής χώρα, επίσης στην Καραϊβική με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει κατά πολύ τους 70.000 κατοίκους. Έτος γέννησης του κράτος είναι το 1978 οπότε και ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο. Αν και μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, το πολίτευμά του είναι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και αρχηγός κράτους δεν είναι η βασίλισσα αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η σημαία έχει πράσινο φόντο και στο κέντρο υπάρχει ένα παπαγάλος Σισερού (με πράσινο, μοβ και χρυσό χρώμα). Περιβάλλεται από έναν κόκκινο φόντου κύκλο και από 10 αστέρια σε πράσινο επίσης χρώμα. Ο κύκλος με τον παπαγάλο βρίσκεται στο σημείο που τέμνονται τρεις κάθετες και τρεις οριζόντιες γραμμές χρώματος κίτρινου, μαύρου και άσπρου. Ο παπαγάλος είναι το εθνικό πτηνό της χώρας αποτελεί σύμβολο της δέσμευσης και τη θέλησης του λαού. Τα αστέρια συμβολίζουν την ελπίδα και την ισότητα. Ο σταυρός που σχηματίζουν οι κάθετες και οριζόντιες γραμμές θυμίζουν τη χριστιανική πίστη των κατοίκων και οι γραμμές είναι τρεις συμβολίζοντας την Αγία Τριάδα. Επίσης το πράσινο χρώμα «εκπροσωπεί» για το φυσικό τοπίο, το κόκκινο για την κοινωνική δικαιοσύνη, το κίτρινο τον ήλιο, το μαύρο τη γη και τις αφρικανικές ρίζες των κατοίκων και το άσπρο τα καθαρά νερά και την αγνότητα.
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Η Ομοσπονδία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις (ή Κίτς και Νέβις) είναι ένα νησιωτικό κράτος επίσης στην Καραϊβική αλλά και ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο με περίπου 55.000 κατοίκους. Άγιος Χριστόφορος -εκ του Χριστόφορου Κολόμβου που το ανακάλυψε το 1493- ονομάζεται η πρωτεύουσα του κράτους και το Νεβίς είναι το μικρότερο νησί του συμπλέγματος. Το πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και αρχηγός Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ. Στη σημαία, που παραμένει η ίδια από το 1983, κυριαρχεί το πράσινο για την ευφορία των εδαφών, το κόκκινο που συμβολίζει τον αγώνα για την κατάργηση της δουλείας και την απελευθέρωση από το αποικιοκρατικό καθεστώς, το κίτρινο για τον ήλιο και το μαύρο που θυμίζει τις αφρικανικές καταβολές. Τα δύο αστέρια σε άσπρο χρώμα συμβολίζουν την ελπίδα και την ελευθερία.
Παλάου
Το Παλάου βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και αριθμεί συνολικά 200 νησιά ενώ αποικήθηκε αρχικά από του Ισπανούς που τα πούλησαν στους Γερμανός περί τα τέλη του 19ου αιώνα ενώ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκαν από Ιάπωνες, μετά το πόλεμο πέρασαν στον έλεγχο των ΗΠΑ και τελικά το 1994 η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της. Ο πληθυσμός της ξεπερνά μετά βίας τους 21.000 κατοίκους. Το πολίτευμα της χώρας είναι Προεδρική Δημοκρατία. Η σημαία του 1981, έχει γαλάζιο φόντο και στο κέντρο υπάρχει ένα κίτρινος δίσκος. Το γαλάζιο συμβολίζει τον ωκεανό ενώ ο δίσκος που που δεν είναι "κεντραρισμένος" θυμίζει αρκετά αυτόν της σημαίας της Ιαπωνίας και του Μπανγκλαντές ενώ συμβολίζει, σε αντίθεση με άλλες χώρες, το φεγγάρι και όχι τον ήλιο.
Τουβαλου
Τουβαλού σημαίνει «οκτώ μαζί» αφού τόσα ήταν αρχικά τα κατοικημένα νησιά στη χώρα που είναι και το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο, μετά το Βατικανό και το Ναούρου, με 11.323 κατοίκους. Βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό βόρεια των νησιών Φίτζι και είναι επίσης από τα πιο μικρά και απομονωμένα κράτη του κόσμου. Μια από τις πολλές ιδιαιτερότητές του είναι ακόμη πως αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες Ήταν Βρετανική αποικία και ανεξαρτητοποιήθηκε το 1978 αλλά το πολίτευμά του παραμένει η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας, με αρχηγό κράτους Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει αλλάξει αρκετές σημαίες μέχρι σήμερα. H τελευταία, που υιοθετήθηκε το 1978 έχει γαλάζιο φόντο και πάνω αριστερά φέρει την Union Flag - τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου- ενώ από τη μέση περίπου της κάτω μεριάς μέχρι την πάνω δεξιά γωνία υπάρχουν 9 κίτρινα αστέρια σε ακανόνιστες θέσεις. Κάθε αστέρι «αντιπροσωπεύει» και κάθε κατοικημένο νησί της χώρας. Αρχικά ήταν οκτώ αλλά τελικά κατοικήθηκε και ένα ένατο. Αρχικά Αρχικά τα κατοικημένα νησιά ήταν 8 αλλά τελικά κατοικήθηκε και ένα ένατο.
Σουρινάμ
Το Σουρινάμ είναι η πρώην Ολλανδική Γουιάνα στη Νότιο Αμερική της οποίας είναι και η μικρότερη σε έκταση χώρα ενώ έχει πληθυσμό περί των 534.000 κατοίκων. Κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1975. Η ονομασία της προέρχεται από τους Σουρινέν, των ιθαγενών που κατοικούσαν στην περιοχή ενώ υπάρχει και ποτάμι με την ονομασία Σουρινάμ. Η χώρα είναι συνταγματική δημοκρατία με Αρχηγό Κράτους και Κυβερνήσεως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ μέχρι σήμερα επίσημη γλώσσα είναι τα ολλανδικά. Η σημαία χωρίζεται σε πέντε, διαφορετικού πάχους, οριζόντιες λωρίδες χρώματος πράσινου, άσπρου και κόκκινου μέσα στην οποία βρίσκεται ένα πεντάκτινο αστέρι που συμβολίζει την ενότητα ανάμεσα σε όλες τις εθνοτικές ομάδες. Το κόκκινο συμβολίζει την πρόοδο και την αγάπη, το πράσινο την ελπίδα και την ευφορία και το άσπρο την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.
Ναουρού
To Ναουρού που συχνά αποκαλείται να Ναούρου είναι γνωστό ως το Νησί της Χαράς. Είναι μια ακόμη νησιωτική δημοκρατία στον νότιο Ειρηνικό αλλά και η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο: μόλις 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων που κατοικούν περί τα 10.000 άτομα. Υπήρξε επίσης μια χώρα που απομυζούσαν για χρόνια μεγάλες δυνάμεις του 19ου και 20ου αιώνα όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Το 1968 ανεξαρτητοποιήθηκε. Η οικονομία της χώρας έχει βρεθεί πολλές φορές στο χείλος τη οικονομικής καταστροφής και επί σειρά ετών εξαρτάται από τη στήριξη της Αυστραλίας με αντάλλαγμα ως τις αρχές του 2008 ένα κέντρο κράτησης μεταναστών. Το πολίτευμα της χώρας είναι Προεδρική Δημοκρατία. Τη σημαία με το βαθύ μπλε φόντο “διαπερνά” μια χρυσή λωρίδα κάτω από την οποία υπάρχει ένα άσπρο αστέρι με. Κάθε μια συμβολίζει τις 12 φυλές της χώρας που κατοίκησαν ή κατοικούν ακόμη το νησί. Σήμερα έχουν απομείνει 10. Η κίτρινη λωρίδα συμβολίζει τον ισημερινό και το αστέρι είναι τοποθετημένο με τρόπο που να αντιστοιχεί στη θέση του νησί σε σχέση με τον ισημερινό. Το μπλε συμβολίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό
Πηγή ➤ huffingtonpost
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου