ΛΥΣΤΕ blog ➤Αλλάζει οριστικά το γεωστρατηγικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς πριν από λίγο ανακοινώθηκε από την Μόσχα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και ο ισχυρός άνδρες της Αιγύπτου (και πιθανότερος πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές), υπουργός Άμυνας Αμπντέλ Χατάχ ελ Σίσι ήρθαν σε μεγάλη συμφωνία αγοράς ρωσικού πολεμικού υλικού η οποία σε πρώτη φάση αφορά 3 δισ. ευρώ, αλλά είναι πιθανό ότι σχεδόν θα διπλασιαστεί όταν ολοκληρωθούν οι option!
Η συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε στην Μόσχα, τονίζεται από αιγυπτιακές πηγές ότι "Αφορά την αντικατάσταση των αμερικανικών οπλικών συστημάτων τα οποία οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν στην Αίγυπτο μετά τις ταραχές του περασμένου φθινοπώρου".
Τότε που οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις υπό τον ελ Σίσι κατέστειλαν με αποφασιστικότητα την ισλαμική εξέγερση, αλλά αυτό που περισσότερο είχε ενοχλήσει τις ΗΠΑ ήταν ότι στον συριακό εμφύλιο και λίγο πριν την επέμβαση των δυτικών στην Συρία, το Κάϊρο τάχθηκε σαφώς υπέρ των ρωσικών θέσεων και τάχθηκε κατά της επέμβασης στηρίζοντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Και μάλιστα το έκανε αυτό επικαλούμενο μια "εν υπνώσει" συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που τις μετέτρεπε σε ... ομοσπονδία!
Κατόπιν αυτών οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να πιέσουν την Αίγυπτο και να μην παραδώσουν το στρατιωτικό υλικό το οποίο είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και το οποίο χρηματοδοτείτο από αμερικανικά και αραβικά κεφάλαια.
Τα όπλα που δεν θα παραδοθούν ήταν άρματα μάχης Μ1Α2, μαχητικά F-16, περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache κλπ.
Η αντίδραση της Αιγύπτου ή καλύτερα του ελ Σίσι και των στρατιωτικών ήταν ακαριαία: Πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν και τους Σ.Λαβρόφ (υπουργό Εξωτερικών) και Σ.Σοιγκού να επισκεφθούν την Αίγυπτο για να "ξαναζεστάνουν" την στρατηγική συμμαχία που είχε μεπι στο "ψυγείο" μετά την αιγυπτιακή ήττα στον αιγυπτοϊσραηλινό του 1973.
Ο Β.Πούτιν ανταποκρίθηκε άμεσα, στο Κάϊρο επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο άνδρες έχουν "χημεία" (από εκεί ξεκινούν τα περισσότερα στην διεθνή διπλωματία), έγινε κουβέντα για ενα εξοπλιστικό πακέτο και χθες στην Μόσχα το συμφώνησαν οριστικά.
Τι αγοράζει η Αίγυπτος από την Ρωσία: Την τελευταία έκδοση του MiG-29, την "Μ"/"Μ2", πυραυλικά συστήματα αεράμυνας μακρού βεληνεκούς S-300PMU2, gunship ελικόπτερα Mi-35 helicopters, περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, πυραύλους ανοικτής θαλάσσης P-800 Yakhont και - εδώ είναι το ενδιαφέρον - πιθανότατα θα γίνει ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του νέου αυτόματου επιθετικού τυφεκίου της Ρωσίας που θα επιλεγεί εντός του έτους του ΑΚ-11ή του ΑΕΚ, μαζί με τα πυρομαχικά για αγωνα μιας εβδομάδας.
Επίσης θα εκσυγχρονιστούν τα ρωσικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται ακόμα σε αιγυπτιακή υπηρεσία, όπως ZSU-23-4, άρματα μάχης κλπ.
Η αγορά αυτή θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!
Το ότι η Ρωσία επιστρέφει τόσο δυναμικά στην Αίγυπτο σίγουρα ενοχλεί τις ΗΠΑ, αφού η Μόσχα γίνεται από σημαντικός, μεν, αλλά δευτερεύων παίκτης στην Α.Μεσόγειο σε ισοδύναμο παίκτη με την Ουάσιγκτον.
Χθες το βράδυ εκδόθηκε μια οργισμένη ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον, όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr όταν ο Β.Πούτιν εξέφρασε την "πεποίθηση ότι ο ελ Σίσι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αιγύπτου", λέγοντας ότι "τον πρόεδρο της Αιγύπτου δεν τον εκλέγει η Ρωσία".
Φυσικά για την ελληνική πλευρά είναι κρίσιμο το ότι η Ρωσία έχει πλέον ισχυρό λόγο στο Κάϊρο. Το ανοικτό ζήτημα της αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Κύπρο, η στάση του ελ Σίσι απέναντι στην Ελλάδα (γενικά είναι πολύ θετικός) οι κακές σχέσεις Καΐρου-Άγκυρας, η δυνατότητα της Ρωσίας να ελλιμενίζει τα πολεμικά της και να σταθμεύει τα αεροσκάφη της στην αεροπορική βάση "Α.Παπανδρέου" στην Κύπρο, η άριστη σχέση Ρωσίας-Ισραήλ, είναι όλα κομμάτια παζλ στο ίδιο παιχνίδι.
Ένα παιχνίδι που τώρα η Ελλάδα έχει και δεύτερο παίκτη για να ισορροπήσει τις πιέσεις των ΗΠΑ σε διάφορα θέματα. Αρκεί η πολιτική ηγεσία να το κατανοήσει και να έχει την διάθεση να το παίξει...
defencenet.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου