'Εβαζαν διακριτικά ΟΤΕ και ΔΕΗ στα οχήματα μεταφοράς.
Οκτώ άνδρες, με συγγενική και φιλική σχέση μεταξύ τους, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, στην Κομοτηνή, αντιμετωπίζοντας, κατά περίπτωση, κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας και ένταξη σ’ αυτήν, διευκόλυνση της εισόδου στο ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτων χωρών από περισσότερα των δύο προσώπων, που ενεργούν από κοινού....εκ κερδοσκοπίας στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από τα σημεία εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια, κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία, χρήση πλαστών εγγράφων, παράνομη κατοχή όπλων και άλλα αδικήματα.
Η εμπλοκή των οκτώ ανδρών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ξεκινάει το 2004, οπότε γίνεται γνωστή η δράση τους στη διακίνηση παράνομων μεταναστών στο γειτονικό νομό Έβρου.
ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
Η δράση τους, όπως έγινε γνωστό κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, ξεκίνησε το 2004, αλλά αυτή αποκαλύφθηκε το
2008, όταν συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω ορισμένοι από αυτούς.
Όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία και φυσικά τις αποφάσεις δεν είχαν όλοι συμμετοχή στη διακίνηση των μεταναστών, αλλά όσοι συμμετείχαν είχαν διακριτικούς ρόλους. Άλλωστε κάποιοι από τους καταδικασθέντες είχαν κακό παρελθόν στη διακίνηση μεταναστών.
Συγκεκριμένα υπήρχε ο αρχηγός που συντόνιζε το πώς θα γίνει η διακίνηση, υπήρχαν οι τσιλιαδόροι, υπήρχαν οδηγοί φορτηγών και υπήρχαν και εκείνοι που φρόντιζαν να ανοίγουν δρόμο για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών από τον Έβρο στην Αθήνα. Κατά την εξέταση των μαρτύρων αποκαλύφθηκαν και ορισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι διακινητές, ώστε να μη συλλαμβάνονται.
Συγκεκριμένα έβαφαν φορτηγά με τα χρώματα και τα διακριτικά ΟΤΕ και ΔΕΗ για να μεταφέρουν μετανάστες, ώστε αυτά να μην υπόκεινται στο έλεγχο της αστυνομίας ως ύποπτα.
ΕΠ’ ΑΥΤΟΦΩΡΩ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΒΡΟ ΤΟ 2008
Το 2008 είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ορισμένοι από τους κατηγορούμενους στον Έβρο σε υπόθεση παράνομης διακίνησης 28 αλλοδαπών.
Με τα πόδια είχαν περάσει από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου οι μετανάστες, παρελήφθησαν από έναν από τους κατηγορούμενους και στη συνέχεια μετέβησαν σε σημείο, όπου τους περίμενε φορτηγό με οδηγό για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.
Όμως οι συνοριοφύλακες είχαν πληροφορίες για την παράνομη αυτή ενέργεια και φρόντισαν να παρακολουθήσουν τους δράστες και να επέμβουν την κατάλληλη στιγμή, συλλαμβάνοντας ορισμένους από αυτούς.
Από τις καταθέσεις των συνοριοφυλάκων που είχαν κάνει τις συλλήψεις είχε γίνει γνωστή η εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων. Μάρτυρας – κλειδί αποδείχθηκε η πρώην σύζυγος του πρώτου κατηγορούμενου Χρήστου Μπούτζα, η οποία ανέτρεψε όσα είχε υποστηρίξει στον ανακριτή και αποκάλυψε στο δικαστήριο με ποιο τρόπο ο πρώην σύζυγός της συντόνιζε τις επιχειρήσεις διακίνησης μεταναστών, τις σχέσεις που είχε με άλλους συγκατηγορούμενούς της, ακόμα και τα χρήματα που λάμβανε για να κάνει τις παράνομες αυτές πράξεις.
Όταν ρωτήθηκε γιατί άλλαξε την κατάθεσή της δήλωσε ότι απειλούνταν η ζωή της από τον πρώην σύζυγο, όπως απειλείται μέχρι και σήμερα. Μάλιστα κατηγορήθηκε για ψευδορκία από τον συνήγορο υπεράσπισης του πρώτου κατηγορούμενου τον δικηγόρο Αθηνών κ. Συνοδινό. Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχτηκε μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη το 2008, οπότε έγιναν έρευνες σε σπίτια στον Έβρο, όπου βρέθηκαν διόπτρες νυχτός, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, αλλά και παράνομα όπλα, όπως κυνηγετικές καραμπίνες, ενώ κρίθηκε απαραίτητη και η άρση τηλεφωνικού απορρήτου.
ΚΑΘΕΙΡΞΗ 10 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Οι κατηγορούμενοι για νομικούς λόγους δεν καταδικάστηκαν για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, αποφεύγοντας έτσι τις πολυετείς καθείρξεις.
Παρόλα αυτά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης κήρυξε τον Χρήστο Μπούτζα αθώο για τη συγκρότηση εγκληματικής ομάδας και ένταξη σ’ αυτήν και για την ηθική αυτουργία σε προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από τα σημεία εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια, κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα.
Τον κήρυξε όμως ένοχο για διευκόλυνση της εισόδου στο ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτων χωρών από περισσότερα των δύο προσώπων, που ενεργούν από κοινού εκ κερδοσκοπίας στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλων, απάλειψη αριθμού όπλου, παράβαση των άρθρων 1,6 Ν. 456/1976, παράβαση του άρθρου 87 παρ. 7 Ν. 3386/2005 και παράβαση των άρθρων 24 παρ. 12, 62 Ν. 3431/2006, που έγιναν Αμόριο Διδυμοτείχου 26-5-2007. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλακίσεως 32 ετών, με εκτιτέα τα 10 έτη και συνολική χρηματική ποινή 149.000 ευρώ.
Μετέτρεψε την παραπάνω ποινή προς πέντε ευρώ την ημέρα. Αφαίρεσε χρόνο κράτησης από την ποινή που επιβλήθηκε από 28-5-2008 έως 28-5-2009.
Επέβαλλε τα έξοδα της δίκης στον κατηγορούμενο τα οποία ανέρχονται σε 360 ευρώ.
Αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Επίσης το δικαστήριο κήρυξε τον Πασχάλη Συρκελίδη αθώο για τη συγκρότηση εγκληματικής ομάδας και ένταξη σ’ αυτήν και τη διευκόλυνση της εισόδου στο ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτων χωρών από περισσότερα των δύο προσώπων, που ενεργούν από κοινού εκ κερδοσκοπίας στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά τον κήρυξε ένοχο για προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από τα σημεία εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια, κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα, που έγιναν Αμόριο Διδυμοτείχου 26-5-2007.
Έτσι τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλακίσεως 186 μηνών, με εκτιτέα τα 10 έτη και συνολική χρηματική ποινή 118.000 ευρώ. Μετέτρεψε τη παραπάνω ποινή προς πέντε ευρώ την ημέρα. Αφαίρεσε χρόνο κράτησης από την ποινή που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο από 28-5-2008 έως 1-6-2008. Επέβαλλε τα έξοδα της δίκης στον κατηγορούμενο τα οποία ανέρχονται σε 360 ευρώ. Αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Περαιτέρω το δικαστήριο κήρυξε τον Νικόλαο Σπυρούδη αθώο για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας και ένταξη σ’ αυτήν και διευκόλυνση της εισόδου στο ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτων χωρών από περισσότερα των δύο προσώπων, που ενεργούν από κοινού εκ κερδοσκοπίας στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, και τον κήρυξε ένοχο με το ελαφρυντικά για προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από τα σημεία εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια, κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα, που έγιναν Αμόριο Διδυμοτείχου 26-5-2007.
Τον κ. Σπυρούδη υπερασπίστηκε ο δικηγόρος Κομοτηνής Δημήτρης Μήλιογλου. Ο Νικόλαος Σπυρούδης καταδικάστηκε σε ποινή φυλακίσεως 93 μηνών.
Το δικαστήριο μετέτρεψε την παραπάνω ποινή προς πέντε ευρώ την ημέρα. Αφαίρεσε το χρόνο κράτησης από την ποινή που επιβλήθηκε από 28-5-2008 έως 1-6-2008. Επέβαλλε τα έξοδα της δίκης στον κατηγορούμενο τα οποία ανέρχονται σε 360 ευρώ και αποφάσισε η έφεση του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Το δικαστήριο επίσης κήρυξε τον Κωνσταντίνο Ευσταθιάδη αθώο για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας και ένταξη σ’ αυτήν και ένοχο για απόπειρα προώθησης υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από τα σημεία εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια, κατά συρροή, από κοινού και κατ’ επάγγελμα και χρήση πλαστών εγγράφων , που έγιναν Αμόριο Διδυμοτείχου 26-5-2007.
Τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλακίσεως 62 μηνών. Μετέτρεψε την παραπάνω ποινή προς πέντε ευρώ την ημέρα. Αφαίρεσε το χρόνο κράτησης από την ποινή που επιβλήθηκε από 28-5-2008 έως 1-6-2008. Επέβαλλε τα έξοδα της δίκης στον κατηγορούμενο τα οποία ανέρχονται σε 360 ευρώ και αποφάσισε η έφεση του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΘΩΟΙ
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης κήρυξε αθώους τους Απόστολο Μπούτζα, Ζήση Μπούτζα, Achmand Gkazanfar και Νικόλαο Αμανατίδη.
Πηγή ➤ xronos.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου