ΛΥΣΤΕ blog ➤«Η ανάσταση θα έρθει από την εξοχική κατοικία». Αυτό τονίζουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς, οι οποίοι παρατηρούν σημαντική αύξηση της ζήτησης για παραθαλάσσια σπίτια από ξένους που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα. Ειδικά την περίοδο αυτή όπου οι τιμές των παραθεστικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, περί τις 50.000 εξοχικές κατοικίες είναι αυτή τη στιγμή προς πώληση, ωστόσο, στα χρόνια της κρίσης οι συμφωνίες δεν ξεπερνούσαν τις 500-1.000 κάθε χρόνο.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα σπίτια που έχουν καθαρά χαρακτήρα εξοχικού υπολογίζονται σε 730 χιλιάδες, ενώ υπάρχουν και περισσότερα από 620 χιλιάδες που έχουν τον χαρακτήρα δεύτερης κατοικίας. Αν και στο… σφυρί έχουν βγει γύρω στις 50.000, υπάρχουν πολλά άλλα ακίνητα που θα μπορούσαν να δοθούν από τους ιδιοκτήτες τους σε μια δίκαιη τιμή, αν και δεν έχουν βάλει κάποια επίσημη αγγελία.
Αυτά τα 50.000 εξοχικά που πωλούνται συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική και βεβαίως σε Κρήτη και Ρόδο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 6.000 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500.
Στην Κέρκυρα απούλητες είναι περί 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα υπάρχουν πάνω από 3.000 απούλητα, ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000.
Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000. Το 12% των πωλούμενων εξοχικών βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, το 18% στην Κρήτη, το 14% στα νησιά του Ιονίου και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 37% εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μικρότερα είναι τα ποσοστά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Οσο για τους υποψήφιους αγοραστές που ρωτάνε συνεχώς, κατά κύριο λόγο είναι Ρώσοι, Γερμανοί, Σκανδιναβοί, Αραβες, Λιβανέζοι, λίγοι Αμερικανοί και εσχάτως πολλοί Κινέζοι. Αλλωστε, για τους εκτός Ε.Ε. πολίτες η απόκτηση βίζας με την αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ αποτελεί σημαντικό δέλεαρ και ήδη η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
«Μετά από μία περίοδο τεσσάρων ετών περίπου κατά την οποία η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έκανε χαμηλές πτήσεις, βλέπουμε ότι ξεκίνησε να απογειώνεται. Όντως κατά τη θερινή περίοδο υπήρξε ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά από Ευρωπαίους, κυρίως Γερμανούς και γερμανόφωνους. Αυτή η αυξημένη ζήτηση επέφερε κάποια άνοδο στις τιμές των ακινήτων, παρόλα αυτά όμως υπάρχουν πολλές και καλές ευκαιρίες συγκριτικά με άλλους προορισμούς στην Ευρώπη. Το 2014 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για την αγορά των ακινήτων στη χώρα μας και πιστεύω ότι το 2015 θα είναι ακόμη καλύτερο. Εκτιμώ ότι θα γίνουν αρκετές επενδύσεις», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής εταιρείας Engel und Volkers στα Δωδεκάνησα.
Το αυξημένο ενδιαφέρον φάνηκε και από τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 εισέρρευσαν στη χώρα συνολικά κεφάλαια 117,4 εκατ. ευρώ, έναντι 60,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Το ενδιαφέρον των ξένων ξεκίνησε ήδη από το 2013, όταν τοποθετήθηκαν κεφάλαια 168 εκατ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 48,5% σε σχέση με το 2012.
Οι βασικές αιτίες της σημαντικής -για τα δεδομένα της χώρας- αύξησης της ζήτησης για σπίτια από ξένους ήταν η πτώση των τιμών και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του γερμανικού καναλιού ZDF, Peter Sydow που έκανε ρεπορτάζ στα Δωδεκάνησα, «οι Γερμανοί έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και η πρόθεσή τους να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων έχει να κάνει με τις καλές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και με την ομορφιά των ελληνικών νησιών».
Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν οι Ελληνες τους Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι αυξάνονται σταδιακά. Εκτενή δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο κάνουν λόγο για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που ζητούν σπίτια στην Ελλάδα αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι ψάχνουν για σπίτια κυρίως στην Αττική, με ευκολία πρόσβασης, κατά βάση κοντά στο αεροδρόμιο αλλά και με θέα στη θάλασσα. Εσχάτως πολλοί Κινέζοι έδειξαν ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο και για την Κρήτη.
Στη Χαλκιδική, την Κρήτη και τη Μύκονο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των Ρώσων, αν και η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία έχει περιορίσει το κύμα αγοραστών.
Στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Ρόδο και γενικότερα τα Δωδεκάνησα στρέφονται οι επενδυτές από την Ευρώπη, κυρίως οι Γερμανοί. «Η Ρόδος και η μαγευτική Σύμη είναι νησιά τα οποία βρισκόταν πάντα μακριά από τις όποιες αναταραχές. Πάντα επικρατεί ηρεμία εδώ και όλοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Σε ένα τέτοιο νησί θα ήθελε σίγουρα να επενδύσει ένας Γερμανός. Όταν δε οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ πιο συμφέρουσες σε σύγκριση με τα ακίνητα σε προορισμούς όπως η Μαγιόρκα, τα Κανάρια Νησιά και η Ιταλία, σίγουρα ένας Γερμανός δεν θα το σκεφτόταν δεύτερη φορά να επενδύσει εδώ τα χρήματά του», αναφέρουν οι Γερμανοί που επισκέφτηκαν τη Ρόδο.
Είναι ενδιαφέρον πάντως, το γεγονός ότι η εκρηκτική αύξηση του τουριστικού ρεύματος και η ζήτηση που παρατηρήθηκε για συγκεκριμένα νησιά, ξαφνικά έφερε και αυξήσεις στις τιμές. Στη Μύκονο, για παράδειγμα, καταγράφηκε σημαντική άνοδος των τιμών σε εξοχικά και οικόπεδα, καθώς οι ιδιοκτήτες προσδοκούν το 2015 νέο επενδυτικό ρεύμα. Στο νησί τα σπίτια πωλούνται από 2 έως 10 χιλιάδες ευρώ/τ.μ. Στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχουν σπίτια που κοστίζουν από 1.500 ευρώ/τ.μ. και ανάλογα με τη θέα και την τοποθεσία οι τιμές ανεβαίνουν έως και τα 3.000 ευρώ/τ.μ.
Mεγάλο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά. Zητούν σπίτια σε οργανωμένα συγκροτήματα, κοντά σε αεροδρόμιο και σε θάλασσα
Aυξάνεται το ενδιαφέρον για εξοχικά στα παράλια της Aττικής, όπου έχουν υποχωρήσει οι τιμές κατά 20% έως 40%
Pόδος, Kρήτη, Xαλκιδική, Πελοπόννησος, Kυκλάδες και Kέρκυρα είναι οι βασικότερες επιλογές των ξένων επενδυτών
Γερμανοί, Bρετανοί, Pώσοι, Aραβες και Kινέζοι, οι βασικότεροι ενδιαφερόμενοι για εξοχικά στην Eλλάδα
Πηγή ➤ dimokratiki.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου