ΛΥΣΤΕ blog ➤ Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 20 Αυγούστου 2008, διέρρευσε στα ανταποκριτικά γραφεία των εφημερίδων στη Θεσσαλονίκη ότι εξιχνιάστηκε η απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά και ότι είχε συλληφθεί γι' αυτό ο Βασίλης Παλαιοκώστας, μέσα στη μονοκατοικία που κρατούσε όμηρο τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Αστυνομίας στην Αθήνα φούσκωναν σαν τα κοκόρια και οι ανώτεροι αξιωματικοί στον Βορρά έκαναν δημόσιες σχέσεις (Σημ. Την επόμενη μέρα, στην παρουσία της υπόθεσης στο αστυνομικό μέγαρο, υπήρχε μπουφές με πορτοκαλάδες και κεφτεδάκια catering). Αστυνομικός ρεπόρτερ βρήκε εκείνο το βράδυ στο τηλέφωνο τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που είχε συλλάβει τον Παλαιοκώστα. Ο αστυνομικός γνώριζε προσωπικά τον δημοσιογράφο, τον εμπιστευόταν κι έπρεπε να του μιλήσει για τη μεγαλύτερη επιτυχία του. Επιβεβαίωσε με ένα ξερό «ναι» τη σύλληψη του γνωστού ποινικού και όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ατόμων που κρατούνταν ως συνεργοί στην απαγωγή, ψέλλισε τη φράση «ένα-τέσσερα» (δηλαδή ο Παλαιοκώστας και τέσσερις ακόμη) και βρόντηξε το τηλέφωνο.
Αντι-δημοσιογραφικός, απόμακρος, σχεδόν μονόχνοτος, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πέθανε αιφνιδιαστικά πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 59 ετών, από μία περίεργη επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση. Το πιο ιντριγκαδόρικο: Ο ίδιος άνθρωπος είχε συλλάβει ξανά λίγα χρόνια νωρίτερα τον μικρό αδερφό Παλαιοκώστα.
Παπαδόπουλος και Παλαιοκώστας γεννήθηκαν με δέκα χρόνια διαφορά. Ο πρώτος καταγόταν από την Κυανή Έβρου, ο δεύτερος από το Μοσχόφυτο Τρικάλων. Ο Παπαδόπουλος ήταν παιδί χωροφύλακα, ο Παλαιοκώστας παιδί λαχειοπώλη. Όταν ο ένας αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών, το 1983, ο δεύτερος ίσα που ξεκινούσε τις πρώτες κλοπές, δίπλα στον μεγαλύτερο αδερφό του Νίκο και τον Κώστα Σαμαρά (ή «Ζαρανίκα»). Τον Ιούνιο του 1992, τα δύο αδέρφια κάνουν την ιστορική ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Καλαμπάκας, αρπάζοντας 125 εκατ. δραχμές (περίπου 370.000 ευρώ). Είχαν μπλοκάρει το μοναδικό περιπολικό του τοπικού αστυνομικού τμήματος με ένα κλεμμένο φορτηγό, ενώ κατά τη διάρκεια της καταδίωξης με τα πόδια, πετούσαν στον αέρα χαρτονομίσματα ώστε να διαφύγουν. Την ίδια περίοδο, ο Παπαδόπουλος έχει ήδη αρχίσει να γράφει στο καρνέ του επιτυχίες, περνώντας από σειρά τμημάτων και υπηρεσιών.
O Bασίλης Παλαιοκώστας (Screenshot από το youtube )
Τον Φεβρουάριο του 1995, ο Βασίλης Παλαιοκώστας οργανώνει μαζί με τον αδερφό του την απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Παπαδόπουλος είναι αξιωματικός «βαρέων» τμημάτων στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Αναζητεί τον Παλαιοκώστα, στενεύει τον κλοιό γύρω του και ο τελευταίος συλλαμβάνεται μετά από επεισοδιακή καταδίωξη και τροχαίο. Τα επόμενα χρόνια ο Παπαδόπουλος αναλαμβάνει να στήσει στη Θεσσαλονίκη την υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, που ξεσκεπάζει διαφθαρμένους αστυνομικούς. Τον Ιούνιο του 2006, ο Παλαιοκώστας φεύγει με ελικόπτερο από το προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο Παπαδόπουλος υπηρετεί τότε στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και θα παρακολουθήσει την απόδραση στην τηλεόραση.
Δύο χρόνια αργότερα, είναι πλέον διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2008 ο Παλαιοκώστας οργανώνει την απαγωγή του βιομήχανου Μυλωνά, στο Πανόραμα. Κατά τη διάρκεια των 13 ημερών ομηρίας, ρωτά τον Μυλωνά πόσα γραμμάρια ζυγίζει ένα 500ευρο για να υπολογίσει πόσοι σάκοι χρειάζονται για να μεταφέρει τα λύτρα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ζητά αρχικά ως λύτρα 30 εκ. ευρώ και όταν ο όμηρος προσπαθεί να του εξηγήσει ότι τέτοιο ποσό δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθεί σε λίγες μέρες, λαμβάνει την απάντηση: Τι δηλαδή; Σηκώσαμε όλη την Ελλάδα στο πόδι για τρία εκατομμύρια;
Ο Παπαδόπουλος, η αλήθεια είναι, έχοντας δίπλα του μια ομάδα καλών αστυνομικών, παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα, οδηγείται στους πρώτους υπόπτους, κι επίσης καταγράφει την πορεία των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων των 10,8 εκ. ευρώ που τελικά καταβλήθηκαν ως λύτρα. Δύο μήνες αργότερα, αστυνομικοί των ΕΚΑΜ εισβάλουν στη μονοκατοικία της Σουρωτής, όπου είχε κρατηθεί ο όμηρος. Ο Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται στο μπαλκόνι, με βερμούδα, ενώ παρακολουθεί ταινία στην τηλεόραση. Ο μύθος λέει ότι είπε κάτι στο στυλ «εντάξει, έχασα». Στο ίδιο σπίτι εντοπίζεται βαρύς οπλισμός και μεγάλος μέρος των λύτρων.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος
Τα επόμενα χρόνια, ο Παπαδόπουλος θα γίνει αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης κι έπειτα γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας. Θα αποστρατευτεί αιφνιδιαστικά το 2013, ενώ πολλοί τον θεωρούσαν σίγουρο ως τον επόμενο αρχηγό της Αστυνομίας. Στο μεταξύ, ο Παλαιοκώστας θα αποδράσει για δεύτερη φορά με ελικόπτερο, τον Φεβρουάριο του 2009, ξανά από τον Κορυδαλλό.
Ο Παπαδόπουλος είχε ως διακοσμητικό στο γραφείο του ένα πολύ μικρό στρατιωτικό άρμα φτιαγμένο από κάλυκες όπλου κι ένα σταχτοδοχείο με το σήμα του ΠΑΟΚ. Κάπνιζε μανιωδώς τσιγάρα Marlboro και παρέμενε πάντα απόμακρος. Στην κηδεία του πήγαν πολλοί επίσημοι, αλλά και απλοί αστυφύλακες που έκλαιγαν. Είπαν ότι ήταν εσωστρεφής από άμυνα, δίκαιος και εργασιομανής. Τελευταία, είχε αγοράσει μία μοτοσικλέτα Χάρλεϊ και είχε γραφτεί στον τοπικό σύλλογο.
Πηγή ➤ vice
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου