ΛΥΣΤΕ blog ➤ Με πούλμαν μεταφέρονται στην Αθήνα εκατοντάδες μετανάστες προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στην Ειδομένη. Την ερχόμενη εβδομάδα η Frontex στα σύνορα.
Πούλμαν με εκατοντάδες μετανάστες από την Ειδομένη άρχισαν από νωρίς το βράδυ να φτάνουν στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση στα σύνορα αλλά και να αποσυμφορηθεί η περιοχή της μεθορίου. Οι απόπειρες των μεταναστών να περάσουν τα σύνορα και οι συμπλοκές τους με τους αστυνομικούς έγιναν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Η Frontex ετοιμάζεται να αποστείλει στην Ελλάδα και να εγκαταστήσει στα σύνορα με την ΠΓΔΜ τους αξιωματικούς που θα αναλάβουν την καταγραφή των προσφύγων στους οποίους θα χορηγείται άσυλο.
Νέες «μάχες» στη μεθόριο
Το πρωί της Παρασκευής δεκάδες άνθρωποι, στους οποίους η ΠΔΓΜ δεν δίνει άδεια να περάσουν τα σύνορα καθώς δεν τους θεωρεί πρόσφυγες προερχόμενους από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ, προσπάθησαν για ακόμη μια φορά να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πετροπόλεμος.
Ο πρόχειρος καταυλισμός και η έκταση δίπλα στην ουδέτερη ζώνη είναι ασφυκτικά γεμάτος. Προκειμένου να αποσυμφορηθεί η περιοχή και να σταματήσουν τα επεισόδια, αλλά και για να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τους χιλιάδες ανθρώπους που διαβιούν στην ύπαιθρο, από το πρωί άρχισε η μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών στην Αθήνα με λεωφορεία. Οι μετανάστες οδηγούνται στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.
Ερχεται η Frontex
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ανάπτυξη στην περιοχή των συνόρων των υπαλλήλων της Frontex προκειμένου να αναλάβουν την καταγραφή των προσφύγων.
Επίσης εντός των επομένων ημερών αναμένεται η απόφαση της Frontex για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού στα νησιά του Αιγαίου.
Οι RABIT (Συνοριακές Ομάδες Ταχείας Επέμβασης) για να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία, θα πρέπει το συντομότερο να εξοπλισθεί με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και να στελεχωθεί με συνοριοφύλακες από τις χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν, οι οποίες – όπως αναφέρεται στον κανονισμό – υποχρεούνται να συνεισφέρουν στην επιχείρηση.
Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές, και να τη βοηθήσει να τις ξεπεράσει, «αντί να της κουνάμε το δάχτυλο», εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Μπερνάρ Καζνέβ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στη Βελγική πρωτεύουσα.
Ο προεδρεύων στο Συμβούλιο, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της Frontex και την ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT, ο οποίος κινητοποιεί άμεσα την αυξημένη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Μουζάλας: Δόθηκε Ευρωπαϊκή απάντηση
«Το Συμβούλιο έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με έναν κακό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε μετά το τέλος του συμβουλίου εσωτερικών στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Ο κ. Γιάννης Μουζάλας είπε ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η απάντηση της Ευρώπης στα προβλήματα είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική. «Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη».
«Κάποιοι εξακολουθούν ανόητα να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν ελεγχθεί η ροή των προσφύγων στην Τουρκία δεν μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα. «Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες και ασύνδετες προσπάθειες», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Καταδικάσαμε τις μονομερείς ενέργειες. Είπαμε ότι η λύση δεν βρίσκεται στους φραγμούς, αλλά στον καλύτερο συντονισμό. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το παιχνίδι περί ενοχής της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Γ. Μουζάλας και κατέληξε λέγοντας ότι όντως υπάρχουν αδυναμίες από ελληνικής πλευράς, αλλά σήμερα αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσπάθεια της χώρας.
Πηγή ➤ thetoc
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου